Високопоставен командир на паравоенната групировка Хизбула е убит при израелски

...
Високопоставен командир на паравоенната групировка Хизбула е убит при израелски
Коментари Харесай

Сега нещата ще се разпалят. Израел уби командир на Хизбула и порази цели в Ливан

Високопоставен пълководец на паравоенната формация Хизбула е погубен при израелски удар в Южен Ливан , заяви Ройтерс в понеделник. Израелската войска е обстрелвала и други цели на групировката, съобщи ДПА.

Новината идва на фона на Антъни Блинкен в страни от Близкия изток за да предотврати ескалацията на военния спор сред Израел и Хамас . Най-сериозната заплаха е Хизбула директно да се включи във войната, а спорът да обхване и територията на Ливан.

Хамас е ислямистка паравоенна формация, оповестена за терористична от Европейския съюз (ЕС), Съединени американски щати и други страни. Хизбула е шиитска ислямистка паравоенна организация и политическа мощ в Ливан. Нейното военно крило също е оповестено за терористично от Европейски Съюз.

И Хамас, и Хизбула упорстват за унищожаването на Израел и са близки до Иран , откъдето получават военна и финансова помощ.

Източниците на Ройтерс от службите за сигурност в района разпознават починалия в понеделник пълководец от Хизбула като Висам ал-Туил . Той и още един член на групировката са били убити, откакто колата им е била ударена при израелската офанзива по ливанско село на към 10 км от границата с Израел.

Израел граничи с Ливан на север и конфликтите ѝ с Хизбула се развиват в териториите покрай границата.

Източник на Агенция Франс Прес споделя, че убитият пълководец е имал „ първостепенна роля в управлението на военните интервенции на юг [към Израел] “. Един от източниците на Ройтерс предизвестява, че „ в този момент нещата ще се разпалят “.

По-рано денем израелските военни сили оповестиха, че са обстреляли и други цели на Хизбула в Южен Ливан.

Миналата сряда Израел след удар над ливанската столица Бейрут. В събота Хизбула като „ първичен отговор “ на убийството в Бейрут. Тел Авив реагира с още офанзиви в Ливан.

Израел и Хизбула си разменят сходни удари още от началото на войната сред Израел и Хамас на 7 октомври 2023 година Оттогава израелските сили са умъртвили повече от 130 бойци на Хизбула в Южен Ливан. Други 19 са убити в Сирия, напомня Ройтерс.

Миналата седмица генералният секретар на Хизбула Сайед Хасан Насрала предизвести Израел в две телевизионни обръщения да не стартира пълномащабна война против Ливан.

„ Който мисли за война с нас - с една дума, ще съжалява “, сподели Насрала.

След последните конфликти сред Тел Авив и шиитската формация Израел предизвести, че може да се стигне до „ нова война “. В края на предходната година военните сили в страната обявиха, че, „ в случай че се наложи “.

Конфликтът сред Израел и Хамас стартира с нахлуване на ислямистката формация против Израел, при което починаха 1200 души, а към 240 бяха взети за заложници. В отговор Израел стартира най-мащабната си атака и обсада в Ивицата Газа, където под контрола на Хамас живеят над 2 млн. души.

До момента израелската атака в Газа е довела до над 22 хиляди жертви по данни на локалните управляващи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР