Високопланинското Каракашево езеро в подножието на връх Мусала е започнало

...
Високопланинското Каракашево езеро в подножието на връх Мусала е започнало
Коментари Харесай

Опасност, която трябваше да споходи България за хилядолетия, вече е факт СНИМКИ

Високопланинското Каракашево езеро в подножието на връх Мусала е почнало да се заблатява. Това сочи разбор на пробите, които български учени антарктици взеха в подводна задача на 14 септември по време на акцията на bTV "Да почистим България дружно ".

Вместо за хилядолетия, измененията са настъпили за 20 години.

Учени бият паника: Опасно климатично събитие ще покоси и България

В деня на огромното почистване български полярници-водолази се спуснаха в ледените води на Каракашевото езеро, с цел да почистят дъното му от боклуци и да вземат проби за научни проучвания.

Край! След три години може и да не видите Седемте рилски езера, а повода е смайваща

Езерото е една от перлите на маршрута към връх Мусала. Намира се на 2396 м надморска височина и е надълбоко над 7 м.

Пробите към този момент се намират в Биологическия факултет на Софийския университет. Там учените изследват два детайла за качество – химични и биологични.

Подобно проучване преди 20 години е потвърдило, че е отговаряло на всички характерности на високопланинско езеро. Сега доцент Йована Тодорова, експерт по надзор на водите в Биологическия факултет на СУ, открива, че съвсем всички химични индикатори неведнъж надвишават нормата.

Климатолог: Страшни феномени чакат земята, а България ще е покосена от...

Стойностите, които отчитаме във връзка с азота, са доста високи. Това демонстрира този темперамент на евентуално замърсяване с отходни води, както вие използвахте тази дума. Ние го назоваваме битово-отпадъчен вид води”, изясни доцент Тодорова.



Пробите от в миналото кристално чистите планински води през днешния ден са близки до тези от язовирите към София.

„ Започва да се усилва притокът на детайли или субстанции, които служат за храна. Различни организми се появяват, които стартират да вземат участие и за които преди не е стигало”, изясни проф. Нешо Чипев от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките.

Биологичният разбор на доцент Любомир Кендеров го удостоверява. Той е един от леководолазите, който взе пробите. Още на място те установяват ниска бистрота и зелен цвят на водата сред петия и седмия метър, което се дължи на разцвет на фитопланктон.

„ Къде ли не сме събирали проби, само че такова нещо не бяхме виждали до момента – да плуваме в компактен облак от водни бълхи. Те са там единствено, тъй като имат храна. Развили са се в такова количество, което не е особено за високопланинско езеро”, изясни доцент Кендеров.

Водните бълхи са присъщи за високопланинските езера, само че не и тяхната голяма популация.

„ За огромно страдание във видовия състав на този зоопланктон успяхме да открием и други дребни микроскопични организми, споделят се ротиферии. Те са присъщи единствено и само за мощно заблатени водни басейни”, добави доцент Кендеров.

Учените съумяват да измерят и над един метър наслойка на езерното дъно, от която взимат проби.

Доклад на Организация на обединените нации предсказа заплашителен апокалипсис през 2100 година

Вероятно процесите в езерото се дължат с изключение на на директната човешка активност, по този начин и на общото замърсяване на околната среда. Учените изясняват, че екосистемата би могла да се възвърне до известна степен, само че единствено в случай че спрем да й вредим.

Те приканват за непоколебим надзор и наказания за туристи, които изхвърлят отпадъци, а хижите да бъдат задължени да изградят пречиствателни станции.

Източник и фотоси: bTV
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР