Високопланинските обекти не са само търговски, те имат и социална

...
Високопланинските обекти не са само търговски, те имат и социална
Коментари Харесай

След критичната ситуация на Черни връх: Бакалия ли е заслонът

Високопланинските обекти не са единствено търговски, те имат и обществена функционалност – да избавят човешки животи. Това не е локалната бакалия, която да затвори в 5. По този метод журналистът Димитър Кенаров разяснява в студиото на „ Тази събота” случая с неговия другар Кирил Радев, който стопанисващите заслона на Черни връх не желаеха да пуснат точно на Нова година макар опасенията, че планинският бегач е с хипотермия.

Радев акцентира, че няколко пъти в седмиците преди 31 декември се е качвал на една и съща височина с по-леко облекло и е минавал по сходни направления. Затова и бил в „ добра спортна форма”, когато от центъра на София стигнал до Черни връх за 3 часа и 20 минути. Имал още екипировка в раницата си.
Мъж едвам не измръзна на Витоша, откакто отхвърлиха да го пуснат в заслона на Черни връх Желанието за посрещане на Нова година по един по-различен метод едвам не приключи с съдбовен край
„ Когато е спряло придвижването, доста бързо е настъпило охлаждането”, означи Кенаров. По думите му когато настигнали Кирил той към този момент не можел да държи нищо в ръцете си, а полярен откривател в групата бил безапелационен – бегачът е с признаци на хипотермия. Веднага го облекли с спомагателни облекла и го завили в избавително фолио.

Когато обаче пробвали да го вкарат в заслона получили следния отговор от жена на вратата: „ Ходете да бедствате някъде другаде – бедствайте на Самара (друг подслон на Витоша – б.р.) (…) Представете си, че тук няма никой!”.

Мирослав Дачев от Българския туристически съюз акцентира, че това държание е изцяло недопустимо: „ Съгласно правилника на БТС, високопланинските обекти и отдалечените хижи би трябвало да оказват денонощна помощ на туристите в планината”.
Уволняват стопаните на заслона на Витоша, отказали достъп на измръзнал екскурзиант В новогодишната нощ мъж едвам не умира от измръзване, откакто му отхвърлят достъп до заслона
Именно поради това неговото мнение е, че контракта с наемателя Чавдар Евтимов би трябвало да бъде преустановен. Евтимов желал това да стане незабавно, само че молбата на туристическия съюз е да продължи да стопанисва заслона за още месец, до момента в който се откри заместител: „ Ако остане заключен обектът, ще има доста бедстващи”.
Снимка: bTV
Случаят от Нова година бил позволен след намесата на планинските спасители. Милен Братанов от ПСС уточни, че когато стигнал при Кирил, той към този момент бил в положително положение и без заплаха за живота. Спасителят обаче акцентира: „ Какво щеше да се случи, в случай че под Голи връх си беше навехнал крайници – там няма обсег, няма хора? За мен зимната планина е извънредно съществено нещо и човек не трябва да я подценява”.

Кирил беше безапелационен, че е научил доста от случилото се и ще употребява опита при идващите свои качвания, с цел да не попада още веднъж в сходни обстановки.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР