Високочувствителният сензор за влажност е моделиран по носа на камила(снимка:

...
Високочувствителният сензор за влажност е моделиран по носа на камила(снимка:
Коментари Харесай


Високочувствителният сензор за влажност е


Високочувствителният датчик за мокрота е моделиран по носа на камила
(снимка: Weiguo Huang и Jian Song)

Учени създадоха модернизиран нов вид датчик за мокрота, почерпвайки ентусиазъм от носовете на камилите. За новото устройство те споделят, че преодолява минусите на до момента съществуващите решения.

Сензорът е кадърен да открива ниски концентрации на водни молекули във въздуха и отваря някои забавни благоприятни условия, в това число намиране на източници на вода в рисково сухи среди или безконтактни взаимоотношения с компютри.

Различните датчици за мокрота, които сега се оферират на пазара, имат своите мощни и слаби страни, отбелязва. Някои имат по-ниска сензитивност за разкриване на вода, а други оферират висока сензитивност, само че пък за сметка на това качествата им могат да бъдат компрометирани от изискванията на околната среда, като излагане на остра слънчева светлина, да вземем за пример.

Сега учени от Китай датчик, който да е хем доста сензитивен, хем устойчив. За да създадат това, те изследвали по какъв начин работи носът на камилата. Носовете на тези „ кораби на пустинята ” се отличават с тесни проходи с огромни повърхности, „ облицовани ” от вътрешната страна със слуз, която всмуква вода. Цялата тази система трансформира потенциала си при съмнения на влажността във въздуха. Това прави животните доста ефикасни при надушването на вода в суха среда.
още по темата
Затова учените употребявали носовете на камилите като проект за нов вид датчик за мокрота с висока степен на сензитивност. Устройството се състои от пореста полимерна мрежа, покрита с молекули, наречени цвитериони, които притеглят влагата и имитират способността на камилската слуз да трансформира потенциала си при смяна на влажността.

Сензорът се оказа както устойчив, по този начин и мощно сензитивен в опитите на екипа, сполучливо откривайки изменящата се мокрота в горещите индустриални отработени газове и доказвайки, че е кадърен бързо да разграничи свежи, застояли и сухи листа.

Той също по този начин е в положение да откри местоположението на източник на вода и може да открие влага, идваща от човешкото тяло. В опити е показано, че датчикът реагира на промени в изпотяването, до момента в който човек тренира, и може да открие човешки пръст, даже да наблюдава придвижванията му във Г- или Л-образна форма.

Учените споделят, че технологията може да се употребява за безконтактен интерфейс за взаимоотношение на хората с компютри.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР