Високо в Стара планина, край поточе или от някоя скална

...
Високо в Стара планина, край поточе или от някоя скална
Коментари Харесай

Уникалните растения на България

Високо в Стара планина, край поточе или от някоя скална цепнатина, може да ви се усмихне нежна розова иглика. Сигурно сте я виждали. Нищо и никакво планинско цвете, нали? А в този момент ще ви кажа, че вие сте един от дребното хора в света, които са се срещнали с тази хубавица. Защото старопланинската иглика се среща само в Средна Стара планина, сред 800 и 2200 м надморска височина - и на никое място другаде на нашата планета!

След като знаете това, несъмнено ще сте към този момент по-внимателни с пиринския мак. Той може да бъде открит само в най-високите скалисти елементи на Пирин. Който желае да го зърне – да заповяда, другаде в света няма да го види онлайн.

Това са единствено две от неповторимите растения, избрали страната ни за собствен единствен дом. Но България е великодушна и богата и е дала заслон на цели 198 типа, виреещи единствено у нас!

Сигурно тук всеки ще се сети за „ самотния еделвайс “. Ще ви отчайвам – макар че не е доста публикуван, той въпреки всичко може да се види и в други елементи на Европа. Това обаче не го прави по-малко обаятелен.

Сред тези 198 типа има дори и едно лале. Биолозите назовават растенията и животните, обитаващи единствено избран регион, ендемити – постоянно срещана дума в кръстословиците. Тя произлиза от гръцкото „ ендемос ”, което значи „ локален ”. Ендемитите са публикувани на лимитирана територия: да вземем за пример остров, полуостров, скатовете на една планина, долината на една река или в по-голям мащаб – единствено на един континент. В България те са две категории: балкански и български. Балканските ги има и в други кътчета на Балканския полуостров, а българските са единствено на наша територия.

Как и за какво са се настанили тъкмо тук?

От еволюционна позиция ендемитите се образуват в по този начин наречените формообразуващи огнища. Това са местни центрове, в които сред разнообразни популации и типове са се осъществявали контакти в друго време и с друга дълготрайност. Тези контакти са резултат от миграционни срещи - постоянно събитие в природата, както и в човешкото общество, несъмнено. Но са нужни доста характерни условия, с цел да може контактите да доведат до формиране на нови типове.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР