„Високо ценя приноса на президента Стево Пендаровски и на премиера

...
„Високо ценя приноса на президента Стево Пендаровски и на премиера
Коментари Харесай

Президентът Радев: Очаквам прекратяване на дискриминацията на българите в РС Македония, ако иска в ЕС

„ Високо оценявам приноса на президента Стево Пендаровски и на премиера Зоран Заев за възобновяване на разговора на най-високо ниво. Време е обаче тези първи стъпки да подтикват институциите и политическите партии в РСМ да се ангажират с осъществяване на големия капацитет в нашите двустранни връзки, а не с трупането на нови проблеми “, сподели Радев.

Той акцентира, че директният разговор на всички равнища сред България и РСМ е извънредно значим за решаването на отворените въпроси сред София и Скопие. „ Той няма опция в устрема на РСМ за реализиране на пълноправно участие в Европейски Съюз “, добави Радев.

„ Покриването Копенхагенските критерии е наложително изискване за началото на договарянията на районен съд Македония за участие в Европейския съюз. Убеден съм, че с общи старания и единствено с общи старания можем да го реализираме, тъй като България е най-заинтересованата страна от ускоряването на процеса на евроинтеграция на РСМ. Очакваме стабилно и необратимо прекратяване на дискриминирането към българите в РСМ. Очакваме закъснение на езика на омразата в учебниците по история, в надписите на историческите монументи, в музеите, в публичните медии “, сподели още президентът Радев.

От своя страна Петър Колев благодари на Радев за срещата, заявявайки, че той е първият български общественик, който изиска да чуе мнението на българите, живеещи в РСМ.

Колев акцентира, че българите в РСМ желаят консолидираното на страната в Европейски Съюз, само че тези договаряния няма по какъв начин да се случат, в случай че Скопие няма прям диалог с братска София, българските институции и политици.

„ Това няма по какъв начин да стане, в случай че продължава процесът на дискриминация на хората, които се самоопроделят като българи в РСМ. Това няма по какъв начин да се случи, в случай че ние като общество не работим против мощния диалект на ненавист освен към България, само че и към българите, които живеят в РСМ “, сподели още водачът па партията Граждански либерален съюз.

Колев съобщи, че ще изиска публична среща с македонския президент и министър председател.

„ Ще желаяме публична среща с македонския президент и министър председател, на която среща ще аргументираме нашите визии за това по какъв начин може да решим тези въпроси. Гражданите на РСМ, които се самоопределят като българи могат да бъдат една от многото благоприятни условия и мостове за разрешаване на тези проблеми и опция за по-скорошно и динамично консолидиране на РСМ в Европейски Съюз “, акцентира Колев.

Той увери, че неговата партия като политически индивид основан от македонските българи е подготвен да работи откровено и доброжелателно, с цел да може РСМ да стартира договаряния с Европейски Съюз.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР