Високият темп на инфлация в еврозоната би трябвало да намалее

...
Високият темп на инфлация в еврозоната би трябвало да намалее
Коментари Харесай

Лагард: Инфлацията в еврозоната ще се забави, но несигурността остава

Високият ритъм на инфлация в еврозоната би трябвало да намалее през идващите месеци, съобщи президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард, само че предизвести, че към прогнозата има " забележителна неустановеност ", оповестяват от БГНЕС.

" Очакваме инфлацията в еврозоната да продължи да спада ", съобщи Лагард в изказване на пролетните срещи на МВФ във Вашингтон, което беше оповестено на уеб страницата на ЕЦБ. " Тази вероятност остава заобиколена от забележителна неустановеност, с опасности както за повишение, по този начин и за намаление ", добави тя.

По-голямо от предстоящото нарастване на заплатите може да задържи лихвения % на по-високо ниво, до момента в който " напрежението на финансовите пазари " или бързо спадащите цени на силата могат да доведат до по-нататъшното му закъснение, сподели тя.

През март потребителските цени в еврозоната се покачиха с 6,9% на годишна база в еврозоната, което е спад по отношение на 8,5% през февруари. Този индикатор е най-ниският, регистриран от една година насам, и е доста по-нисък от пиковата стойност от 10,6%, регистрирана през октомври.

Високата инфлация, обусловена от внезапното нарастване на цената на силата, накара ЕЦБ да увеличи лихвените проценти с рекордно бързи темпове, с цел да се опита да укроти потребителските цени. Но неотдавнашните разтърсвания в банковия бранш доведоха до затруднения и ускориха апелите за ограничение на повишението на лихвите.

В най-новите си прогнози ЕЦБ предвижда междинна инфлация от 5,3% през 2023 година, което към момента е много над задачата от два %. След това се чака инфлацията да спадне до 2,9% през 2024 година и до 2,1% през 2025 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР