Високият процент на антиваксъри е една от причините за новото

Високият процент на антиваксъри е една от причините за новото ...

Личен лекар: Антиваксърите качват ръста на болните от COVID...


Високият процент на антиваксъри е една от причините за новото увеличение на заразените от COVID- 19. Това е мнението на общопрактикуващия лекар от София д-р Гергана Николова, споделено тази сутрин пред БНТ.

Повечето от заразените са хора на възраст около 40 години, сред които процентът на ваксинираните е много нисък, а антиваксърите преобладават.

"Ваксинатата няма да даде 100 % гаранция, но ще осигури защита на 94 % . Борим се да намали смъртността ", каза лекарката.

Тя напомни как миналата година всеки от нас с тревога питаше дали ще ни затворят, страхувайки се, че ще изпаднем в пълен локдаун. И при грипа има вълна, но не затварят хората по домовете, напомни д-р Николова. Тя подчерта, че дори и да се разкрият полеви болници, няма достатъчно медицински персонал, който да лекува рязко увеличения брой на пациенти.

Д-р Гергана Николова обаче е категорично против задължителната ваксинация. Според нея не бива да се прибягва към сталинистки прийоми.

"Ние, лекарите, трябва да покажем, че ваксината е правилно решение, защото изгражда имунитет", подчерта лекарката. Тя предупреди, че купуването на сертификат за имунизация се извършва престъпление.
Източник: marica.bg