Мемориален стълб, „откраднат“ от хората от канадската първична нация, които ще се „върнат у дома“ от музея на Обединеното кралство

...
Високият 37 фута дървен артефакт е бил популярен елемент в
Коментари Харесай

Високият 37 фута дървен артефакт е бил популярен елемент в Националния музей на Шотландия в Единбург през по-голямата част от миналия век и беше фокусът на специална церемония в понеделник преди последните приготовления за връщането му в Канада.

Служителите на музея се съгласиха в края на миналата година той да бъде върнат на местната нация Nisga'a в това, което сега е Британска Колумбия.

Sim'oogit Ni'isjoohl, който също носи името Chief Earl Stephens, каза: „В културата на Nisga'a ние вярваме, че този полюс е жив с духа на нашите предци .

„След почти 100 години най-накрая успяхме да върнем нашия скъп роднина у дома, за да почине в земите на Нисгаа.

„За нас означава толкова много да имаме Ni „Мемориалният стълб isjoohl ни беше върнат, за да можем да свържем нашето семейство, нация и нашите бъдещи поколения с нашата жива история.“

Представителите на нацията Nisga'a отправиха лична молба за връщането на стълба след него е взет „без съгласие“, преди да бъде продаден на музея от канадския антрополог Мариус Барбо през 1929 г.

Музеят разбира, че човекът, който е продал стълба на Барбо, е направил това „без културни, духовни или политически авторитети “.

Изследователите смятат, че прътът – ръчно издълбан от червен кедър и който включва животни, хора и семейни гербове – е бил откраднат, докато селяните са отсъствали за ловния сезон.

Изображение: Делегати от Nisga'a Nation присъства на церемонията в понеделник, за да „подготви полюса за неговото пътуване“. Снимка: Дънкан МакГлин Изображение: Местоположението на река Нас, Британска Колумбия, Канада

Частната духовна церемония в понеделник се проведе до мемориала, „за да подготви стълба за пътуването му у дома“.

Ще бъде изградено скеле издигната, така че стълбът да може да бъде обвит в стоманена люлка, преди да бъде преместен бавно от музея през голям прозорец. безопасно го преместете от музея и след това през Атлантика.

Очаква се да бъде върнат обратно до първоначалния си дом от канадските военновъздушни сили в края на септември.

Изображение: Памела Браун от Nisga'a Nation инспектира полюса, който ще пристигне у дома в Канада до края на септември. Снимка: Дънкан МакГлин Изображение: Снимка: Дънкан МакГлин

Прочетете повече в Sky News:
Хора, ранени след „катастрофа“ на круизен кораб на P&O

След това стълбът ще бъде транспортиран до долината Нас като част от „семейно шествие“ и изложени в музей на Нисга заедно с други предмети, които също са били върнати от цял ​​свят.

Публична церемония по пристигане трябва да се проведе на 29 септември с полюса все още обвит в защитната си люлка.

След това ще бъде „повдигнат“ през следващите дни, преди да може да бъде видян от публиката през октомври.

Музеят каза, че стълбът е поръчано от матриарха на House Of Ni'isjoohl Joanna Moody през 1860 г.

Работата е извършена от майстор резбар Oyee от Nisga'a в чест на члена на нейното семейство Ts'awit, който е следващият на опашката да бъде главен .

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР