Високите цени са факт не може да се отрече, че

...
Високите цени са факт не може да се отрече, че
Коментари Харесай

Няма икономически смисъл от строежа на АЕЦ Белене

Високите цени са факт не може да се отхвърли, че е проблем номер едно за България сега. Хората имат право да стачкуват. Непрекъснато се търсят способи за компенсиране на хората. По правото на митинг мога да поддържам всеки обективен митинг на жителите за по-добър живот. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов пред БТВ. 

Регионалният министър разяснява и излезлите през вчерашния ден данни на Национален статистически институт за инфлацията.

" Инфлацията беше ясна още през юли предходната година. Тогава написах първата си публикация за тръгващите нагоре енергийни цени, които ще доведат до двуцифрена инфлация. Близо 10% инфлация за предходната година е доста огромна сума ", добави Караджов.

По думите му няма стопански смисъл да се строи АЕЦ „ Белене “.

" Не му излизат икономическите доклади. Беше извършен и референдум, където хората си споделиха думата. Заченат е на съветски технологии и неговото преоборудване е доста мъчно ", сподели още министърът.

" За предходната година за ремонт и поддръжка на Автомагистрала „ Струма “ 46 млн. лева действителна разплатена сума. През 2020-2021 година са се сключвали контракти за 200 млн. лева обща поддръжка. Сега сме оповестили таван от 45 млн. лева т.е. икономисали сме един млн. лева ", разяснява Караджов. 

Министърът добави, че „ Автомагистрали “ е компания, която поддържа автомагистралите в България. В по-голямата си част сама, само че в някои случаи с подизпълнители.

" Ражда се концепцията по какъв начин да заобиколим законите в България, ами като ги дадем на ин хаус. АПИ дава на ин хаус „ Автомагистрали “, където компанията да извърши активността си сама ", добави Караджов. 

По думите му, когато договорите бъдат оповестени за оскъдни от една от двете страни по контракта, другата страна може да се обърне към съда.

" Аз имам право да занеса договорите в съда. Не съм уверен какви са рисковете за бюджета от моите дейности. Ескалирал съм въпроса към Министерски съвет, там се прави юридическа експертиза за риска към бюджета. Незаконни са, само че има риск за страната ", добави районният министър. 

Според Караджов в най-хубавия случай до края 2027 година ще бъде подготвена Автомагистрала „ Хемус “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР