Високите цени на газ, парно и ток вече месеци наред

...
Високите цени на газ, парно и ток вече месеци наред
Коментари Харесай

Евростат: 1/3 от българите пестят от отопление

Високите цени на газ, парно и ток към този момент месеци наред слагат под въпрос ще успеем ли да се оправим с високите си сметки през зимата. Потвърждение, че проблем ще има, пристигна и от Евростат. Данните сочат, че към 8% от жителите на Европейския съюз не могат да си разрешат да поддържат дома си задоволително топъл. Процентите варират за другите страни, а България оглавява класацията. У нас 27% от хората нямат опция да се отопляват през зимата. След нас в ранглиста е Литва с 23 на 100 и Кипър с 21%. Страните, в които минимум хора ще имат проблем със сметките си за отопление са Австрия 1,5% и Финландия 1,8%. Какви са аргументите ние да сме първи по неспособност да се отопляваме и можем ли да ги стигнем австрийците – отговорите потърси репортерът на Нова телевизия Виктория Бояджиева.

В фамилията на Ани Петрова даже не се повдига въпросът да се вършат взаимни отстъпки с топлината.

„ В началото на есента преди да почнем да палим парното, използвахме ток в моята спалня, тъй като имам малко детенце. През цялата нощ работеше радиатор”, описа дамата. За да оцелеят, Петрови са минали на отопление с дърва.

„ Миналият месец купихме 5 кубика дърва. До един месец би трябвало да поръчаме най-малко още 5 и вероятно януари, февруари – пак”, показа Ани.

Семейството гори към 15 кубика. Тоест, ще им излезе към 1200 лв. за сезона. И това е тъй като са намерили преференциална договорка.

Докато във врачанските села зимата се отопляват на и дърва, то в столицата хората най-вече се отопляват с помощта на „ Топлофикация”

От сдружението към този момент разясниха, че сметките на 73% от клиентите им са до 100 лв., близо 17% от фактурите са сред 100 и 150 лева и единствено към половин % от сметките са над 300 лева Тази година „ Топлофикация” пусна парното с 19 дни по-рано по отношение на предходната година през октомври, защото среднодневната температура беше 8 градуса, а през октомври 2020 година е била - 12,6 градуса. Но семейство Камбушеви настояват, че поради повреди са имали парно единствено 4 дни през октомври тази година, а сметката е като за 4 седмици и повече.

„ Сумата е огромна и в дните, в които нямахме парно”, споделя Радостина Станчева-Камбушева.
Освен по-ниските температури въздействие оказва и повдигането на цената на парното от юли с близо 20 %, припомнят от „ Топлофикация”. Разходите за топлота през октомври се оказват единствено затопляне за това, което следва януари месец. Тогава се чака нарастваме с сред 20 и 30% поради цената на природния газ, която пораства нагоре от лятото. Някои даже предвиждат 50% растеж. Причината - цената на газа за контролирания пазар е скочила два пъти за една година. И това към момента не е добавено към в цената на парното. Високите цени се оказват голям проблем и за държавните лечебни заведения. Наред с другите предпоставки за трупане на задължения, увеличението в цената на електрическата енергия ги слага в напълно неизпълним недостиг.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР