Високите цени на енергоносителите и храните са бреме за много

...
Високите цени на енергоносителите и храните са бреме за много
Коментари Харесай

Брюксел със спешни мерки срещу високите цени на енергията и храните


Високите цени на енергоносителите и храните са задължение за доста европейци. Затова Европейска комисия ще предложи пакет от ограничения за облекчение на европейските жители. Какво ще включват те?

Председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия обмисля редица незабавни ограничения поради. Сред тях са въвеждането на таван на цените и взаимни за страните от Европейски Съюз покупки на газ. Това се споделя в проектодокумент с оферти, които се чака да бъдат признати още през днешния ден в Брюксел.

" Нито една от ограниченията не съставлява магическо решение, всички имат своите преимущества и дефекти ", се споделя в текста съгласно ДПА. Възможно е също предложенията да бъдат модифицирани, преди да бъдат показани за утвърждение.

На срещата на върха при започване на март председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен даде обещание, че до края на месеца Комисията ще показа изключителни ограничения за ограничение на верижната реакция сред цените на газа и на електрическата енергия.

Целта е да спре повишаването
Редакцията предлага
Цената на електрическата енергия се въздейства от цената на газа посредством механизмите за ценообразуване. Заради газът продължава да нараства. Съществуват и опасения за усложнения в енергийните доставки поради зависимостта на Европейски Съюз от съветския импорт.

От една страна Европейската комисия предлага да контролира цените за потребителите и по-малките предприятия. Предвижда се и страните членки да могат да купуват електрическа енергия на пазара, с цел да я дават на нуждаещите се консуматори на по-ниски цени.

От друга страна страните биха могли да се намесват в търговията на едро, определяйки закрепена цена за тока, като компенсират производителите му. Сред препоръчаните ограничения е и определянето на оптималната цена на газа за целия Европейски съюз. Очаква се това да докара до поевтиняване на електрическата енергия.

Какви опасности крият ограниченията?

Но въвеждането на сходни правила крие и опасности. Те могат да повлияят да вземем за пример на предлагането, като лимитират конкуренцията, да натоварят националните бюджети или вероятно да изкривят пазара, показва се още в отчета.

В някои случаи и тласъците за вложения във биха могли да бъдат редуцирани отчасти.

Европейската комисията предлага взаимни покупки на газ, с цел да се тръгне от по-силна преговорна позиция. Предвижда се и условие до ноември всяка година газовите запаси да бъдат запълнени до 90 %.

Германия, дружно с други страни, до момента отхвърляше пазарните интервенции като въвеждането на таван на цените. Подобни рецензии се чуваха от страна и на Европейския парламент.

" Въвеждането на оптималната цена за петрола и газа е безусловно неправилен ход. Това би означавало, че с пари на данъкоплатците непосредствено ще се субсидират петролът и газът на Путин ", твърди евродепутатът от Зелените Михаел Блос.

Регулация и при храните
 Графиката демонстрира динамичността в цената на пшеницата на международния пазар (в щатски долари на тон)
Графиката демонстрира динамичността в цената на пшеницата на международния пазар (в щатски долари на тон)

На фона на опасността от, Европейската комисия желае да показа и ограничения против дефицита на храна и високите цени на питателните артикули. Възможно е това да докара до ограничение на екологичните условия за фермерите за сметка на по-високите добиви. Друг риск е обвързван с блокираните поради войната пристанища, от които зърното се изнася.

евентуално ще продължат да се повишават, което може да докара до трагични последствия за по-бедните страни. Предстои резултатите да се усетят напълно скоро и в Германия. Вече има дефицит на слънчогледово олио. Комисарят по земеделието Януш Войчеховски към този момент удостовери, че измежду предложенията на Европейска комисия са и облекчаването на процедурата за разпределяне на дотации за аграрните концерни, както и на екологичните условия.

Същевременно говорителка на Европейска комисия категорично акцентира, че не се плануват отклонения от задачите на Европейски Съюз в региона на климата, залегнали в така наречен Зелена договорка.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР