Високите цени на енергията и войната в Украйна доведоха до

...
Високите цени на енергията и войната в Украйна доведоха до
Коментари Харесай

Повече фирми обявяват фалит у нас

Високите цени на силата и войната в Украйна доведоха до растеж на компаниите оповестили банкрут, демонстрират данните на Евростат. Още през първите три месеца на тази година имаше растеж на компаниите, изпаднали в неплатежоспособност с 12,9%, а през второто растежът се забавя до 4,6 на 100. Бум на банкрути у нас е имало през третото тримесечие на 2020 година, когато растежът е бил с 26,6%.

Въпреки множеството банкрути се усилва и регистрацията на нови компании, регистрира Евростат. През второто тримесечие на тази година откриването на нови бизнеси у нас бележи растеж от 2,6 на 100. Най-голямо нарастване в регистрацията на нови компании у нас е имало през третото тримесечие на 2020 година – с 34%, а максимален спад – през предходното – с 27 на 100.

Регистрациите на нови бизнеси в Европейски Съюз са намалели с 1,2% през второто тримесечие на 2022 година по отношение на предходното тримесечие. От началото на годината новите регистрации спадат, като през първото тримесечие се записва спад от 2,3% спрямо четвъртото тримесечие на 2021 година
Сравнявайки второто тримесечие с първото на 2022 година, измежду страните членки, за които има налични данни, най-голямо нарастване на регистрациите на нови предприятия се следи в Румъния (+20,9 %), Португалия (+7,7 %) и Словакия (+ 6,7 %). Най-голям спад се следи в Литва (-8,8 %), Дания (-5,9 %) и Италия (-5,2 %).

В същото време банкрутите се усилват за четвърто следващо тримесечие. Увеличението стартира през третото тримесечие на 2021 година, след видим спад от 11% през второто тримесечие на 2021 година спрямо първото тримесечие на 2021 година Най-новите данни демонстрират, че през второто тримесечие на 2022 година банкрутите са се нараснали с 2,2% спрямо първото тримесечие на 2022 година измежду страните членки, за които има налични данни, най-големият спад на банкрутите има в Словакия (-18,3 %), Естония (-18,1 %) и Унгария (-11,7%).

Най-голямо нарастване се следи в Латвия (+74,4 %), Белгия (+14,7 %) и Дания (+11,9 %). За множеството браншове на стопанската система броят на регистрациите на нови предприятия като цяло е във възходяща наклонност от 2015 година до края на 2019 година, да вземем за пример в индустрията, строителството, превоза, услугите за настаняване и хранене, финансови и застрахователни действия, информация и връзка.
 istock istock
Между 2015 година и 2019 година единствено комерсиалният бранш не демонстрира нарастване на броя на регистрациите. Броят на новите компании спадна внезапно в цялата стопанска система през първото и второто тримесечие на 2020 година (свързано с пандемията от COVID-19) и още веднъж се възвърне през третото тримесечие на 2020 година
 
През първите две тримесечия на 2022 година има доста повече регистрации на бизнес, в сравнение с преди COVID-кризата в региона на информацията и връзката. От друга страна, при услугите за настаняване и хранене през първите две тримесечия на 2022 година са регистрирани доста по-малко бизнеси, в сравнение с през същите интервали на 2019 година

Икономист: Вероятно ще навлезем в относително тежка и продължителна криза

Сравнявайки второто тримесечие на 2022 година с първото тримесечие на 2022 година, има дребни растежи на регистрациите на бизнеси главно в региона на информацията и връзката, промишлеността и превоза. От друга страна, има дребни понижения основно в строителството и търговията.
 
За цялата стопанска система (промишленост, строителство, пазарни услуги) броят на банкрутите на компании сподели низходяща наклонност през 2015 година и 2016 година, след което има поврат от първото тримесечие на 2017 година до последното на 2019 година Във всички браншове на стопанската система имаше спад на компаниите, оповестили неплатежоспособност, през първите две тримесечия на 2020 година (свързано с изключителната финансова поддръжка, предоставена от държавните управления през първите месеци на пандемията).
 istock istock
През цялата 2021 година банкрутите понижават в услугите за настаняване и хранене, информация и връзка и образование/здравеопазване. За последното тримесечие банкрутите са намалели единствено в строителството и информацията и връзката и са се нараснали във всички останали браншове на стопанската система, с по-ясно изразени нараствания в превоза и образованието/здравеопазването. Най-много компании са изпаднали в неплатежоспособност в транспортните действия през второто тримесечие на 2022 г

Разглеждайки съответно банкрутите по действия, само секторите строителство и информация и връзка записват понижение на броя на банкрутите през второто тримесечие на 2022 година по отношение на предходното надлежно с  -12% и -4%. От друга страна, други действия демонстрират нарастване на банкрутите. Транспортът и складирането (+16%) и образованието, опазването на здравето и обществените действия (+12%) са дейностите с най-голямо нарастване на броя на банкрутите през второто тримесечие на 2022 година спрямо предходното тримесечие.
 
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР