Високите цени на борсовия ток увеличиха драстично печалбата на НЕК

...
Високите цени на борсовия ток увеличиха драстично печалбата на НЕК
Коментари Харесай

Печалбата на НЕК минава 1 млрд. лв. през 2022 г. след ръст от 70%

Високите цени на борсовия ток усилиха фрапантно облагата на НЕК през предходната година Компанията е погасила предварително заема си към енергийното министерство за покупката на двата реактора за АЕЦ " Белене ". Дълговете на сдружението се свиват с близо 2 милиарда лева
Националната електрическа компания регистрира голяма облага през м.г. с помощта на високите цени на борсовия ток и производството на ръководените от нея ВЕЦ-ове. Годишният доклад на компанията демонстрира, че позитивния финансов резултат преди налози нараства със 71.5% до 1.18 милиарда лева Чистата облага на сдружението е 1.08 милиарда лева при 650 млн. лева година по-рано.
Високите цени на борсовия ток усилиха фрапантно облагата на НЕК през предходната година Компанията е погасила предварително заема си към енергийното министерство за покупката на двата реактора за АЕЦ " Белене ". Дълговете на сдружението се свиват с близо 2 милиарда лв.
Националната електрическа компания регистрира голяма облага през м.г. с помощта на високите цени на борсовия ток и производството на ръководените от нея ВЕЦ-ове. Годишният доклад на компанията демонстрира, че позитивния финансов резултат преди налози нараства със 71.5% до 1.18 милиарда лева Чистата облага на сдружението е 1.08 милиарда лева при 650 млн. лева година по-рано.

Добри вести има и за отговорностите на НЕК, които понижават с бързи темпове. Заемите също се свиват.

Както и при останалите държавни енергийни сдружения най-голяма тежест за това имат приходите от електрическата енергия, продадена на борсата, както и балансиращия пазар. Фактори, които през 2023 година (поне засега) ще играят по-малка роля поради успокояването на пазарите.
Реклама Чисти сметки... нови заеми
Доскоро НЕК имаше над 4 милиарда лева отговорности и се смяташе, че е на крачка от техническия банкрут поради сложното им обслужване. Към края на м.г. обаче те понижават с 36.2%, като общата им сума към този момент е 2.6 милиарда лева Дългосрочните отговорности към свързани лица понижават с 23.6% до 1.6 млрд.лв., като това се дължи на заем към БЕХ, на който погасяването стартира през 2023 година и намира отражение в графата " краткосрочни отговорности ".

В същото време НЕК е съумяла да погаси предварително, който е в размер на 601 млн. евро. С парите България уреди отговорностите си към съветската " Атомстройекспорт " по арбитражното дело за поръчаните и създадени реактори, които обаче не беше платила. Във връзка с това през април е бил подписан нов заем сред НЕК и БЕХ в размер на 700 млн. лева (със период на деяние 12.2024 г.), с който е било осъществено цялостното погашение към МЕ за отпуснатия заем.
Реклама
Въпреки това отговорностите на НЕК не престават да бъдат на високи равнища, само че се обслужват постоянно и нямат просрочия, излиза наяве от доклада. В него се прави и още едно значително конкретизиране - структурата им е изменена и забележителна част от дълготрайните отговорности са трансформирани в краткосрочни. Това е причина да се регистрира негативен оборотен капитал в размер на 155 млн. лв..
Рекордни доходи
Общите доходи, отчетни от НЕК през 2022 година, са в размер на 5.2 милиарда лева или растеж от 28.1% по отношение на същия интервал на миналата година. Увеличението се дължи основно на продадената електрическа енергия, постъпленията от която бележат растеж от 57.6% и доближават 3.7 милиарда лв..

Повече доходи са генерирани и по линия на доставките от последна инстанция, балансираща сила и свободен пазар. Спад има само в приходите от крайните доставчици, които понижават с 3.4% до 1.1 милиарда лв.. Това има своето пояснение и се дължи на по-ниската настояща продажна контролирана цена на силата, която за второто полугодие на 2022 година е 81.90 лева./мВтч при 100 лева./мВтч година по-рано. Средната регистрирана продажна цена за 2022 година е 96 лева./мВтч, излиза наяве от доклада на компанията.

В същото време регистрираните доходи от енергийната борса през 2022 година са рекордни - 1.9 милиарда лева по отношение на приходи от 985.9 млн.лв. през миналата година, което е растеж от 97.1%. Това се дължи на доста по-високите пазарни цени, като регистрираната приблизително пазарна стойност от НЕК през 2022 година е 520 лева./мВтч по отношение на 194 лева./мВтч през 2021 година т.е. растежът на цените на електроенергийната борса е над два пъти и половина. От друга страна обаче самото произвеждане на електрическа енергия от ВЕЦ-овете е намаляло поради по-сухата година. От началото на 2023 година спадат в активността на водните централи продължава и може да се чака, че финансовите индикатори на НЕК доста, че се намалят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР