Високите температури в различни краища на света - от Тексас

...
Високите температури в различни краища на света - от Тексас
Коментари Харесай

Проблем с доставките на горива

Високите температури в разнообразни краища на света - от Тексас до Токио, съставляват последното увещание от това лято за увеличаващото се главоболие по отношение на енергийната система, защото рисковите горещини се трансформират в опасност за доставките на горива, написа Блумбърг, представено от " Труд ".

Освен че предизвикват скокове в търсенето на електрическа енергия, защото хората разчитат за охлаждането си на климатици, високите температури доведоха до вълна от спирания на работата на петролните рафинерии.

Това задържа високи цените на бензина в Съединени американски щати и докара до по-голямо нарастване при цените на дизела в сравнение с е повишаването на суровия нефт.

Изпепеляващата горещина принуди рафинериите да понижат преработката на нефт с най-малко 2% в международен мащаб през юни и юли, написа в отчет на Macquarie Group. Въпреки че това не наподобява изключително доста, спиранията на работата удариха рафиниращата индустрия, която страда през последните години от незадоволителни вложения, и пазарите на петролни артикули, които бяха притиснати от войната в Украйна.

“Екстремните метеорологични условия, които видяхме тази година, в действителност са нещо значимо ", разяснява Бен Лукок, началник на отдела за търговия с нефт в Trafigura Group. “Жегата сътвори големи проблеми за рафинериите в Европа и Америка с повече спирания и проблеми, които са по-трудни за премахване ", прибавя той пред Блумбърг.

Преработката на недопечен нефт в Европа е спаднала със 700 хиляди барела дневно през лятото по отношение на година по-рано, излиза наяве от оценка на индустриалния съветник FGE. Това е към 6% от районния преработвателен потенциал. Повече от половината от спада се дължи на високите температури, акцентира Стив Сойер, шеф на отдела за пречистване във FGE.

Освен че лимитират доставките, високите температури покачват търсенето на мазут, който нормално се употребява за произвеждане на електрическа енергия в Близкия изток и Южна Азия. Освен това рисковите горещини усилват и транспортните разноски.

“Повишаващите се температури на околната среда лимитират оперативната успеваемост на рафинериите " и също по този начин водят до повече спирания заради стареенето на инсталациите, акцентира Серена Хуан, водещ анализатор за Азия във Vortexa Ltd.

Екстремните горещини към момента са доста по-голям проблем за пренатоварените електрически мрежи, в сравнение с за рафинериите на горива. Но въздействието им върху пазарите на горива е интензивно от намаляващите ресурси. Това поддържа високи разноските за произвеждане на дизел.

Но освен покачващият се живак в термометрите заплашва интервенциите на рафинериите и цените на горивата.

“Промените в климата също предизвикват по-екстремно захлаждане в Северното полукълбо, защото затоплящите се води в Тихия океан може да се придвижат на север и да изтласкат на юг полярния ураган, причинявайки пиково захлаждане в Северна Азия, Европа и Северна Америка ", предизвестява Хенинг Глойстайн, шеф в отдела по енергиен климат и запаси в Eurasia Group.

Застудяването в Съединени американски щати в края на декември 2022 година е образец за това. Производителността на рафинериите в страната е спаднала с към 2 милиона барела дневно през интервала, показва Парсли Онг, началник на отдела за проучванията в региона на енергетиката и химикалите в Азия към JPMorgan Chase & Co.

Увеличаването на провокираните от метеорологичните условия спирания на работата на рафинериите акцентира възходящия набор от провокации, до момента в който светът се пробва да се откаже от изкопаемите горива, като в това време желае да се оправи с тяхното влияние върху климата.

“Пазарът е прекомерно сензитивен към всяко ненадейно спиране на доставките по което и да е време ", споделя Фредерик Ласер, началник на проучванията и анализите в Gunvor Group Ltd. “Всички знаят, че няма проект Б. Нямаме ресурси и на никое място нямаме непотребен потенциал ", прибавя той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР