Високите сметки за ток изяждат делегираните бюджети на детски градини

...
Високите сметки за ток изяждат делегираните бюджети на детски градини
Коментари Харесай

Токът на училища и детски градини в Пловдив изяжда делегираните бюджети

Високите сметки за ток изяждат делегираните бюджети на детски градини и учебни заведения в Пловдив. За декември образователните заведения са получили тройно и четворно по-високи фактури в съпоставяне със същия месец на миналата година. А погасяването им е тестване за шефовете.

Градини, които предходната година са плащали към 1000 лв., в този момент имат над 2000 лева При други сумите са даже още по-големи и доближават 3000-4000 лв.. При това става въпрос за заведения, които се отопляват на газ. Забавачки напълно само че електричество са получили сметки за над 10 000 лв..

„ Трудно покриваме разноските, този месец чакаме сметките да са още по-високи”, споделят пред TrafficNews шефове.

Всички детски градина са прекратили договорите си с EVN, защото от електроразпределителното сдружение са предложили нови условия с цени доста по-високи от досегашните. Тъй като те са непостижими, забавачките избират да излязат на свободния пазар.

Новите цени обаче ги изненадват. Дори градините, които се отопляват на газ, употребяват огромно количество електрическа енергия. Причината е, че котлите се палят на ток, той се употребява и за готвене.

От друга страна е мъчно да се вършат икономии при условието температурата в пространствата да бъде най-малко 22 градуса.

Затова шефовете разчитат главно на преходния излишък от предходната година. Там, където е допустимо, ще се отсрочват планувани поправки, с цел да има средства за погасяване на сметки.

Надеждите на шефовете са по-високите разноски да са планувани в новите делегирани бюджети за тази година. Ако обаче това не се случи, са безапелационни, че няма да могат да се оправят.

Междувременно от Община Пловдив увериха, че няма да се стигне до затваряне на детски градини поради неплатени сметки. И дадоха обещание, че в случай че се наложи, забавачките ще се дофинансират.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР