Високите сметки за парно и топла вода на столичани за

...
Високите сметки за парно и топла вода на столичани за
Коментари Харесай

Само 6% от ползващите парно в София са на реален месечен отчет

Високите сметки за парно и топла вода на столичани за март се дължат на това, че множеството консуматори получават месечни фактури, основани на планирано ползване за съответния парцел. Едва 6% от битовите клиенти в София са декларирали действителен месечен доклад и получават фактури за действително потребената от тях топлинна сила, сподели разбор на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Почти 150 са импортираните тъжби и сигнали в КЕВР от клиенти на топлинна сила през миналия отоплителен сезон, който като цяло е по-малко проблематичен спрямо предходния.

Най-много тъжби (73) са получени против " Топлофикация -София ", която има към 440 000 клиенти. Това са 49.6 % от общия брой на постъпилите тъжби против топлинни сдружения. Във връзка с високите сметки за парно енергийният регулатор е направил инспекция " по документи ". Установено било, че за по-малко от 10 дни през април в сдружението са постъпили 26 писмени тъжби. При инспекциите обаче не са установени неточности в използването на Методиката за дялово систематизиране на топлинната сила в здания - етажна благосъстоятелност, която е приложение към Наредбата за топлоснабдяването, написа в. " Сега ".

В края на април доста столичани се оплакаха от двойни и даже тройни сметки за парно в съпоставяне със същия интервал на предходната година. " Трябва да се има поради покачването на цената на топлинната сила с 24%. Месец март е бил по-студен от предходната година. Пиковите месеци декември, януари и февруари, които са най-студените, се " обират " за сметка на по-топлите месеци. Тоест няма взаимозависимост, че през януари би трябвало да е най-висока сметката, а през март - най-ниската ", изясни Боян Паунов от " Топлофикация София " пред Нова тв.

Според омбудсмана Мая Манолова обаче сметките за парно са необяснимо повишени. " Фактурираните количества са с 30% по-високи за битовите консуматори. Като прибавим към това 24% по-висока цена, се получават близо 60% приблизително по-високи сметки през тази календарна година. Това е и повода за недоволството на жителите ", изясни Манолова.

Наскоро жители настояха за промени в Наредбата за топлоснабдяване, откакто тричленен състав на Върховния административен съд анулира формулата за дялово систематизиране на сметките за парно. Според министърът на енергетиката Теменужка Петкова работна група, с присъединяване на недоволните консуматори, ще направи нова разпоредба до идващия отоплителен сезон.

В същото време в КЕВР са получени 27 тъжби против " Топлофикация Перник ", свързани главно с огромна повреда през февруари. По 10 тъжби има против " Топлофикация Русе " и против " ЕВН България Топлофикация " и други Оплаквания няма само против топлото във Враца, Разград, " Брикел " и против АЕЦ " Козлодуй ".

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР