Високите сметки удариха и Рилския манастир. Там е въведен режим

...
Високите сметки удариха и Рилския манастир. Там е въведен режим
Коментари Харесай

Режим на отоплението в Рилския манастир заради високите сметки за тока

Високите сметки удариха и Рилския манастир. Там е въведен режим на отоплението, поради високите цени на тока и нафтата. За декември игуменът получил фактура за ток за 28 000 лв.. Последната сметка за ток на манастира е за декември. И е три пъти по-висока, в сравнение с същия месец предходната година, показва Нова тв.

" Като някои остарели скъперници, гасим осветлението на всички места, където считаме, че е ненужно да свети. Обектът е със специфичен режим, защита и би трябвало да е осветлен, несъмнено. Освен, че се отопляваме с нафта, на доста места заради липса на апаратура, това става със електрически радиатори, както е пожарната защита, СОТ-а, защитата на Светата обител. Много техника имаме, която работи ", споделя дядо Евлогий, свещеник на Рилски манастир.

За да не харчат доста ток, осмината монаси и близо 80-те чиновници, включват парното все по-рядко. " По 2 часа работи, по-късно няколко часа почива... ние също почиваме от топлото и се охлаждаме през това време ", съобщи игуменът.

Казват, че пестят от всичко. " Затруднено ни е действието, като цяло. Някои съществени средства, които се плануват за пазаруване, като перални машини, техника за канцелариите. Въздържаме се, поддържаме ги колкото можем посредством техници ", твърди дядо Евлогий.

Оказа се, че в манастира се тормозят и от повишението на минималната работна заплата. " Ние не сме индустриално дружество, с цел да увеличим производството и облагата, с цел да може да покриваме тези нараствания на заплатите ".

Туристи в манастира в последните седмици няма – и поради пандемията, и поради студеното време.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР