Високите разходи за живот карат хората да протестират по улиците

...
Високите разходи за живот карат хората да протестират по улиците
Коментари Харесай

„Горивни“ протести и размирици обхващат над 90 държави

Високите разноски за живот карат хората да стачкуват по улиците против осакатяващите цени.Би Би Си картографира всички докладвани демонстрации за горива от януари 2021 година, разкривайки голямо нарастване на митингите тази година.

Разходите за гориво засягат доста аспекти от всекидневието - персонално пътешестване, превоз на артикули, сила за електричество и отопление.

16-годишната Хадиджа Бах стоеше на верандата на дома си, когато беше простреляна.

В продължение на дни Хадиджа наблюдаваше възходящи тълпи от стачкуващи, събиращи се единствено на метри от къщата й в източната част на столицата на Сиера Леоне, Фрийтаун.

На 10 август обаче, митингите прераснаха в принуждение.Докато въоръжената полиция се сблъсква с протестиращите, подведен патрон уцелва Каджия.Тя се свличана земята и загивапочти незабавно.

Майка й, Мария Сесай, към момента се бори да се помири със гибелта на щерка си.Ученичка в локалното приблизително учебно заведение, Хадиджа мечтае един ден да стане здравна сестра.

 Снимка: Twitter

„ Толкова съм тъжна. Борех толкоз доста, с цел да отгледам щерка си, а в този момент към този момент я няма. Изпитвам толкоз доста болежка ", споделя майка й.

Подобно принуждение не е било следено в тази дребна западноафриканска нация от години.Този път тобе провокирано от рекордните цени на горивата.

През месец август при жестоки конфликти в столицата починаха 25 души, в това число петима служители на реда.

От март цената на горивото в страната съвсем се е удвоила, от 12 000 леона ($0,86) за литър до рекордните 22 000 леона ($1,58) през юли.

През юли централната банка вкара нови банкноти - отстрани три нули от Леоне, в опит да възвърне доверието в засегнатата от инфлацията валута.

В последна сметка насилието беше овладяно, откакто управляващите оповестиха комендантски час в целия град.Интернет също беше спрян, с цел да се попречи на протестиращите да поддържат връзка и да провеждат нов протест.

Президентът на Сиера Леоне,Джулиус Маада Био по-късно разгласи митингите за принудителен опит за събаряне на държавното управление му.Въпреки това доста поданици оспорват това, като споделят, че са излезли на улиците, с цел да стачкуват против възходящите цени на горивата и храните.

Сиера Леоне обаче надалеч не е сама в битките си с растящите цени и митингите против цената на живота.

Чрез анализиране на данни за демонстрации в международен мащаб, събрани от плана за данни за местоположението на въоръжените спорове и събитията (Acled), Би Би Си откри, че сред януари и септември тази година хора допълнително от 90 страни и територии, хора излязоха на улицата поради цената на горивата.

Една трета са страни, които въобще не са правили митинги против горивата през 2021 година Например Испания не е правила такива през 2021 година, само че е видяла 335 самостоятелни митинга единствено през март тази година.

Освен Антарктида, нито един континент не е останал свободен от митинги за гориво през последните девет месеца.

 Размирици в Шотландия, поради скъпия живот, Снимка: Twitter

В Индонезия е имало повече от 600 митинга против бензина до момента тази година спрямо едвам 19 през 2021 година В Италия имаше над 200 през първите осем месеца на 2022 година в съпоставяне със единствено два през предходната година, ав Еквадор се състояха над 1000 митинга против гориво единствено през месец юни.

Най-изненадващо за Хенри Уилкинсън, основния офицер от разузнаването на Dragonfly, работа за сигурност и разузнаване, е мястото, където се случват митингите.

„ Това, което е извънредно този път, е че виждаме митинги тук-там, които нормално не са предразположени към митинги. Войната в Украйна имаогромно непропорционално влияние. Разрешаването на спора би облекчило доста международната рецесия “, споделя той.

Войната в Украйна е единствено един от многото фактори, които покачват световната цена на горивата.

Суровият нефт беше по-евтин при започване на пандемията от Ковид, защото доста предприятия краткотрайно затвориха и търсенето на сила се срина.Тъй като животът се върна към „ новото обикновено “ обаче и търсенето на сила се усили, доставчиците се борят да се оправят с търсенето, което увеличи цените.

Щатският $ е най-голям за всички времена по отношение на други съществени валути;паунда, еврото, китайския юан и японската йена.Петролът, употребен за произвеждане на бензин, се заплаща в щатски долари.Така че слабата локална валута по отношение на $ прави горивото още по-скъпо.

И най-после, украинско-руският спор докара до това, че доста страни оповестиха възбрана за импорт на съветски нефт.Това значи, че търсенето на различен нефт от други производители се е повишило, което води до по-високи цени.

От всичките 92 страни и територии, в които има цивилен безредици поради цените на горивата, Шри Ланка влезе в интернационалните заглавия по-рано тази година, откакто всеобщи митинги сложиха държавното управление на колене и доведоха до свалянето на някогашния президент Готабая Раджапакса.

С едниот най-високите равнища на инфлация на всички места в Азия, жителите на Шри Ланка страдат от огромна рецесия на разноските за живот, защото цените на горивата, храната и медикаментите не престават да порастват.

48-годишната Вимала Дисанаяка ръководи щанд за зеленчуци в предградието на висшата класа Thalawathugoda, Коломбо.Тя споделя, че фамилията й в този момент живее на " изпарения ".

Вимала споделя, че към този момент не може да си разреши да зарежда дребния си камион с бензин, с цел да транспортира продукцията си до и от пазара.Вместо това тя би трябвало да употребява публичния превоз или да споделя превоз с други снабдители.

Докато държавните управления по света се борят да намерят решения за икономическите рецесии в своите страни, митингите не престават, само че за някои това коства доста.

Проучване на Би Би Сиустанови, че през последните девет месеца повече от 80 души са изгубили живота си заради митинги против цената на горивата.Това включва хора от Аржентина, Еквадор, Гвинея, Хаити, Казахстан, Панама, Перу, Южна Африка, както и Сиера Леоне.

Във Фрийтаун спокойствието се върна по улиците и множеството търговци още веднъж отвориха магазините си, само че за бащата на Хадиджа Абдул и цялото му семейство животът към този момент в никакъв случай няма да бъде същият.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР