Високите доходи над 2 хил. лв. са особено характерни за

...
Високите доходи над 2 хил. лв. са особено характерни за
Коментари Харесай

Учи, за да харчиш повече

Високите приходи над 2 хиляди лева са изключително присъщи за милениълите с висше обучение в София.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Българският Лас Вегас

Доскоро прочут като градът на митниците, Свиленград последователно смени бизнес модела си и се трансформира в хазартен център
23 сеп 2017
Доходите на всички щяха да са по-високи в случай че...

Някои от по-важните тематики в новия брой на " Капитал "
15 сеп 2017
Докога ще порастват заплатите

Ако приходите ви не се усилват през последните години или не си вършите добре работата, или сте на неверното място и в неверния бранш
15 сеп 2017

Има доста диспути в последно време дали висшето обучение оказва помощ да си намериш работа в новия свят и даже дали въобще е належащо. Нашият съвет е: в случай че се чудите дали има смисъл да отделите спомагателни четири години от младостта си в просветителната система, направете го.

Народната мъдрост от дълго време е обяснила, че ученето води до удача и надлежно - по-високи приходи. Това демонстрират и данните на Националния статистически институт (НСИ). А в случай че ви би трябвало спомагателна мотивация, консултантската компания Dialogical показва по-подробна картина за приходите в огромните градове, като стъпва върху национално представителна извадка. Нейните данни са по-насочени и обгръщат информация за приходите по градове, а не по области, както е в Национален статистически институт (Руен и Бургас да вземем за пример са в една област, само че едва ли са с идентични доходи). Те също потвърждават главното: хората с по-високо обучение в България в множеството случаи имат и по-високи приходи (заплата плюс други източници на приходи).

София, казусът на Варна и една забавна дребна група

Доходите в София са разумно най-високите в страната. Всеки четвърти от интервюираните висшисти в столицата показва, че разполага чисто с сред 1000 и 1500 лева месечно, а други 27.8% - с над 1500 лева Това, което вади града в обособена рубрика от останалите обитаеми места в страната обаче, са приходите над 5 хиляди лева Хора с такива приходи, споделя системата на Dialogical, са отличителни единствено за София.

От Dialogical изясняват, че техният софтуерен артикул, с който обработват информацията (виж карето), борави с показатели, които подсказват какъв брой отличителна е една характерност за изследваната публика. Например, в случай че от всички говорещи британски в страната огромна част се окажат поданици на столицата, тогава този индикатор ще е характерен за София.

Високите приходи над 2 хиляди лева са изключително присъщи за високообразованите милениъли (на възраст сред 22 и 40 г.) в София. При съгражданите на столичани със приключено единствено приблизително обучение обаче ясно се вижда, че парите, с които разполагат, са по-малко.

В Стара Загора наклонността е същата - висшисти имат по-големи приходи. Изключително за града обаче е, че доста хора единствено със приблизително обучение показват, че имат приходи над 2 хиляди лева, още веднъж най-вече измежду по-младите. Вероятно изкривяването се дължи на високото възнаграждение в промишлено-енергийния комлекс " Марица-изток ", който се намира в региона.

Ако в Бургас разполагате с сред 1000 и 2000 лева, месечно, то е доста евентуално да сте на възраст 41-52 година (Поколение Х), от които 57% показват този диапазон. С приближаването на пенсионната възраст тази граница се срутва, явно заради ниските равнища на пенсиите в България. Голяма част от по-възрастните с висше обучение (53 - 71 г.) разполагат с под 1000 лева, а приходите на връстниците им със приблизително обучение не надвишават 600 лева

Варна е единственият град, в който хората с по-ниска подготовка показват всеобщо приходи под минималната заплата (420 лева.).

В по-малките градове с до 100 хиляди души население, висшето обучение също дава отговор на по-висока категория приходи. Една четвърт от висшистите имат сред 1000 и 1500 лева чисто на месец, а други 40% - сред 600 и 1000 лева Най-интересна е обаче една друга група: хората сред 41 и 52 година с висше обучение в дребните градове. Сред тях има отличителна група (т.е. такава, която в границите на тази категория е доста по-ясно изразена, в сравнение с другаде в страната) от хора, които имат приходи от 3000 до 5000 лева Тази група не се улавя от статистиката и съществуването й е забавно.

Изключението

Градът, в който равновесието висшисти - среднисти отчетливо е противоположното, е Пловдив. Там огромна част от интервюираните със приблизително обучение имат по-високи приходи от тези с висше. Младеж с тапия от Пловдивския университет има огромна възможност да разполага с малко над минималната заплата, до момента в който негов връстник със приблизително - с 600 - 800 лева Сред интервюираните със приблизително най-често посочваният приход е 600 - 1000, а измежду висшистите има два: 421 - 600 и 800 - 1000. Причината за това най-вероятно е в многото среднисти, които работят в индустриалните компании в района, макар че данните на Dialogical не дават пояснение за обърнатата наклонност.
Данните

Данните на Dialogical са на база онлайн представително социологическо изследване, направено в партньорство с онлайн маркетинговата компания JTN research. Изследваната публика е на възраст 16-65 години, мъже и дами, градско население и София. Извадката е от 1100 души. След това инфромацията се обработва със софтуерен артикул на команията (Тheoremus) като от Dialogical настояват, че е в него е заложен " софистициран математически модел, който прави връзка сред аудитории, дефининари по друг симптом и по този метод открива взаимовръзки сред характерностите им ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР