Високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот са показали

...
Високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот са показали
Коментари Харесай

Високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот в канала до Марица

Високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот са посочили пробите от водата в канала на река Марица, от който при водопой починаха 28 крави. Това разгласи на брифинг здравният министър проф. доктор Костадин Ангелов. Днес ще бъде пуснато зареждането към осем села, само че водата няма да може да се пие. 

" Най-късно до края на деня ще сме подготвени с разрешението за стартиране на водоподаването от всички водовземания в обсега на река Марица, в случай че пробите са положителни. Водата, която ще тръгне да тече по чешмите ще става единствено за битови потребности, няма да става за пиянство и готвене. След като бъде пусната, ще минат органите на РЗИ, като ще вземат проби от всяка чешма. Когато потвърдим, че водата е безусловно безвредна, тогава ще дадем позволение на хората да стартират да я употребяват и за питейни потребности ", предупреди  проф. Костадин Ангелов.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посочи, че завишението в канала е било 350-360 пъти над нормите. " Тази вода не изтича с такива превишения в Марица. Показанията надолу по течението са чисти. След случая от канала са взети проби четири пъти и сега там тече чиста вода. Имаме дружество, което създава торове. Намери ли сме част от торовете, където са умрелите животни. Притесненията ни бяха да няма пестициди, които да въздействат на реката, само че до момента не са открити ", посочи още той.

Първите извори, които ще бъдат пуснати, са Райново, Злато поле и Брод в обсега на Димитровград. В обсега на Симеоновград са Азмака, Нов бунар и Сименовоград, в Харманли - Българин. Към засегнатите от водната рецесия региони ще бъдат изпратени 80 000 литра минерална вода. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР