Високата инфлация ще продължи в следващите 5 до 10 години.

...
Високата инфлация ще продължи в следващите 5 до 10 години.
Коментари Харесай

Икономист: Високата инфлация ще продължи в следващите 5 до 10 години

Високата инфлация ще продължи в идващите 5 до 10 години. Такова мнение изрази икономистът Стоян Панчев в студиото на " Събуди се ”. " Очакваше се към края на годината да имаме постигане на пик на инфлацията. Сега сме на 17,6%. Миналият месец бяхме на 18%. По-дългосрочната картина ни демонстрира, че имаме продължаващо понижаване на ритъм на растеж на цените. Не става въпрос са по-ниски цени, а растеж на цените, който е по-бавен ”, изясни икономистът. Това събитие обаче ще се дължи най-вярното на отрицателни процеси, като застоялост на стопанската система или дребна криза, уточни още той пред

Панчев предвижда, че интервалът на висока инфлация на годишна база ще се задържи до 10 години. " Историческите данни ни демонстрират, че при предходни такива обстановки, интервалът за спад на инфлацията се удължава. 5 до 10 години ще имаме повишена инфлация, може да е 4%, 5% или 6%, може и като в този момент ”, изясни той.

За да стигнем до спад на цените, би трябвало да забележим доста сериозна криза или да имаме огромен софтуерен пробив в доставянето на сила, сподели още икономистът. 

Панчев отхвърли таваните на цените да са ефикасна мярка. " Те може краткотрайно да задържат цените, само че по-късно настигат предходното им равнище ”, изясни той. Според него добра форма на подкрепяне на приходите са ваучерите за храна. 

" Една от положителните вести е че пазарът на труда е по-скоро " на страната на работещите ”. Имаме огромно търсене на служащи, само че по-малко предложение, това значи, че работещите могат да дефинират изискванията ”, уточни икономистът и прикани: " Отидете и си поискайте нарастване на заплатата ”.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР