Високата инфлация е резултат от процеса на разделяне на европейската

...
Високата инфлация е резултат от процеса на разделяне на европейската
Коментари Харесай

Вече е в ход охлаждане на жилищния пазар

Високата инфлация е резултат от процеса на делене на европейската стопанска система от тази на Русия, споделя Кристофор Павлов, основен икономист на УниКредит Булбанк от 2005 година Той е началник на екипа за стопански изследвания на банката, който работи като дребен мозъчен концерн в самата банка и има за цел да способства за възстановяване на процеса на взимане на решения. Кристофор Павлов ще бъде участник в първия панел на идната на списание „ Мениджър “, която ще се организира този четвъртък, 06.10.2022г., от 13:00ч. в Hyatt Regency Sofia.

- Г-н Павлов, какви са упованията ви за стопанската система на България да края на тази и през идната година?

- Икономистите на УниКредит чакаме плитка и краткотрайна криза в Еврозоната и ЦИЕ в края на тази и началото на идната година. Същата орис ще има и България. Основната причина да чакаме стопанската система да се забави е инфлацията. Смятаме, че инфлацията ще остане висока освен през 2022, само че и през 2023 година, като това най-много ще се дължи на високите цени на сила и храни, които последователно ще се придвижват и върху останалите цени в стопанската система. Очакваме инфлацията последователно да се възстановява в хода на 2024 г. 

Високата инфлация е резултат от процеса на делене на европейската стопанска система от тази на Русия. След края на Втората международна война бяха направени обилни старания да се изградят голям брой връзки сред стопанските системи на Европа и Русия. Това беше направено напълно умишлено с вярата, че в случай че стопанските системи на Русия и Европа са мощно преплетени и подвластни една от друга, това ще направи немислимо започването на нова война. Това сработи и в продължение на близо седем десетилетия след края на втората международна война и изключително след рухването на желязната завеса през 1989 година Европа се наслаждаваше на мир и разцвет.

За страдание, Русия постави края на този модел на действие на европейската стопанската система с нахлуването си в Украйна. Войната докара до разкъсването на процедура на всички индустриални вериги в Европа, които включват и съветски компании. Те няма да могат да бъдат възобновени в първичния им тип, тъй като Съединени американски щати и техните съдружници ясно заявиха, че желаят да слагат Русия в икономическа, софтуерна и финансова изолираност. Това значи, че всички тези индустриални вериги или вериги на доставки, в случай че предпочитате този термин, ще би трябвало да бъдат построени по нов метод, като присъединяване на съветски компании в тях ще бъде сменено с такова на компании от други страни. 

Това ще бъде мъчителен развой, който ще има друга дълготрайност за другите индустриални вериги. Например, Европа към този момент размени доставките на недопечен нефт от Русия с други, считани за по-надеждни източници и цените на петрола стартират да се възстановяват. Това ще изисква повече време за доставките на газ обаче, защото по-голямата част от синьото гориво, което внася Европа е тръбен газ, а построяването на нова инфраструктура за транспорт на газ ще изисква най-малко няколко години. Но това надалеч не е всичко.

До началото на войната с Украйна, Русия имаше значима роля в пазарите на храни, метали, строителни материали и редица други артикули за междинно ползване с ниска степен на преправка. Реорганизирането на всички тези индустриални вериги ще изисква време и ще подклажда инфлацията до момента в който завърши. При това стопанските системи на Източна Европа ще платят по-голяма цена от тези на Западна Европа, защото те са по-обвързани с тази на Русия по простата причина, че географски са доста по-близо до Русия от тези на Западна Европа. Тъкмо разбирането, че построяването отначало на прекъснатите от войната индустриални вериги ще изисква още няколко години, ни кара да чакаме, че инфлацията ще остане висока за по-продължителен интервал от време.

- Какво значи този макроикономически сюжет за България за бранш строителство?

- На първо място това значи, че строителството ще стане по-скъпо, тъй като цената на силата, строителното желязо и редица други първични материали, влагани в индустриалния развой ще се оскъпи. Второ, забавянето на стопанската система няма да докара до някакво доста изстудяване на пазара на труда, съгласно нас, като най-вероятно работните заплати в бранш строителство ще продължат да нарастват с темпове, по-високи от междинните за цялата стопанска система. Не мисля, че това ще докара до някакво доста нарастване на риска от банкрути в бранш строителство, тъй като маржовете на облага са огромни, а строителните компании и бизнесмените в нови планове са в мощна позиция да трансферират по-високите цена на труда и на суровините влагани в производството на строителна продукция на крайните си клиенти. 

В изискванията на приближаваща се криза, значима задача за държавното управление ще бъде да усили инфраструктурното строителство. Това ще изисква да се рестартират огромните инфраструктурни планове, стартирани по времето на държавното управление на ГЕРБ, както и да се усили размера на строителството по плановете включени в българския ПВУ. На доктрина е елементарно да се каже, само че надалеч по-трудно да се направи. Най-общо, ще бъдат нужни две неща. Първо, да се обезпечат нужните спомагателни средства в бюджета за ускорение на инфраструктурното строителство, което евентуално няма да е лесна задача, тъй като рецесията ще понижава фискалните приходите и ще води до напън за увеличение на бюджетните разноски, с цел да се помогне на най-уязвите групи от популацията. Следователно, надалеч не е несъмнено, че в изискванията на закъснение на стопанската система държавното управление ще може да обезпечи нужното в допълнение фискално пространство за увеличение на инфраструктурното строителство, финансирано от бюджета. Второ, ще бъде належащо да се форсира реализирането на процедура на структурните ограничения, които са предусловие за асимилиране на средствата контрактувани с Европейски Съюз по ПВУ. Това ще изисква да се усъвършенства взаимоотношението в работата на изпълнителната и законодателна власт, което допуска, че ще е нужна мощна политическа воля и несъмнено, доста спомагателна работа. 

- Какви са прогнозите ви за пазара на жилища за идната година?

- Войната и провокираното от нея закъснение на стопанската система на Европа ще охладят пазара на жилища. Това към този момент се следи в редица знаци на българския пазар. Така да вземем за пример, цените на жилищата, размерите на стартирано ново жилищно строителство, броя на регистрирани нови покупко-продажби, както и брой на новите ипотечни заеми, всички сочат, че към този момент е в ход изстудяване на пазара. Тази наклонност ще продължат и през идната година, защото стопанската система се забавя и търсенето понижава. По-високите цени на заема в допълнение ще охладят крайното търсене на жилища в края на тази и в хода на идната година. 

В същото време считам, че строителството на жилища ще остане на близки до следените през тази година равнища, тъй като има много планове за дотъкмяване. Дори при привършване на тези планове не чакам някакъв необикновен спад в размерите на строителството на жилища, защото преди приближаващата се криза размерите на ново строителство, изчислени с потребление на индикатора от националните сметки - брутни вложения в жилищно строителство като дял от Брутният вътрешен продукт, са почти на половина от стойностите следени по време на строителния взрив от 2006 – 2009 година. Освен това, размерите на строителство на жилища в България през първата половина на тази година, изчислени с потреблението на същия индикатор, са трайно по-ниски от тези следени в други страни от ЦИЕ с повече или по-малко близки до нашите равнища на приходи на глава от популацията.  

Още по тематиката ще научите по време на конференцията Безплатната форма за регистрация и наличие на място Ви чака

Основен сътрудник на събитието: 

С поддръжката на : , ,,,,, , , , 

Институционални сътрудници : , , , 

Медийни сътрудници:  , , , , , , 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР