Високата инфлация е най-сериозният проблем в редица страни на Стария

...
Високата инфлация е най-сериозният проблем в редица страни на Стария
Коментари Харесай

Как Швейцария се предпази от инфлацията и задържа цените ниски?

Високата инфлация е най-сериозният проблем в редица страни на Стария континент, а единствено в еврозоната тя е съвсем 9 %. Има обаче една страна в Европа със относително ниска инфлация. Това е Швейцария.

С инфлация в страната малко над 3 % цените в Швейцария остават относително постоянни. Според специалисти една от аргументите е стабилността на швейцарския франк, подсигуряващ постоянна покупателна дарба.

Друг доста значим фактор са цените на електрическата енергия. Докато в Германия тя бележи растеж от 22%, то в Швейцария нарастването е едвам малко над 3%. Според специалисти това се дължи на относително затворения пазар за електрическа енергия в страната. С помощта на разнообразни технологии те съумяват през по-голямата част от годината да удовлетворяват потребностите на популацията и бизнеса. Това е и повода да не се усеща толкоз мощно разтърсванията на международните пазари. 

Ценообразуването в страната същи е значим за ниската инфлация. При установяване на крайната цена съществена тежест в доста от случаите има положеният труд, а не цената на суровините и продуктите.

Пример може да се даде с хляба, тъй като при него съществена тежест при ценообразуването в Швейцария има трудът.

Според данните приблизително кг самун в Швейцария коства в евро 5,5 евро, а в Германия 2,4 евро. Как работи механизмът, в случай че цената на брашното е поскъпнала с 10 цента.

Еднакво нарастване на брашното от 10 цента ще докара до повишаване на 2% на хляба в Швейцария и 4% в Германия. Ако и България бъде вкарана в таблицата, при нас процентът ще е още по-висок поради по-ниската цена на труда.

Друга отличителна линия на швейцарците е особеното внимание към родното им произвеждане. То планува вносът на продуктите от чужбина, единствено в случай че те не съставляват директна конкуренция за локалните производители. В Швейцария работят и механизми, с които даже и вносните артикули да идват от страни с по-висока инфлация, тя да не бъде усетена в страната, съобщи btv.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР