Високата 6638 метра Кайлас (позната и като Кайлаш) е част

...
Високата 6638 метра Кайлас (позната и като Кайлаш) е част
Коментари Харесай

Една от световните мистерии – планината Кайлас в Тибет

Високата 6638 метра Кайлас (позната и като Кайлаш) е част от Хималаите, само че историята й е обгърната в мистичност

Кайлас е давала заслон на йоги не един или два пъти. В нея, надалеч от суетата на света, те са достигали прояснение, написа списание Осем. Според хиндуизма, Кайлас е била дом на Бог Шива. Будистите пък считат, че там са обитавали три от техните съществени Бодхисатви – Манджушри, Авалокитешвара и Ваджрапани. В чистата сила на планината те са съхранили своето познание, което другояче не са могли да предадат на хората. Кайлас е „ библиотека ”, съдържаща вселенското познание. Смята се, че цялото човечество е невежо, само че когато отиде там, човек „ проглежда ”.

Затова през последните няколко хиляди години поклонници безспирно посещават планината в търсене на контакт с Бога и учителите.

Именно по време на тези походи са били видяни странни феномени. Стигайки доникъде на пътя, хората забелязвали, че внезапно са остарели с 20 години, също часовниците им започвали или да забавят, или да забързват.

 Една от международните мистерии - планината Кайлас в Тибет Илюстрация на смисъла на Кайлаш в индуизма. Шива, Парвати, Ганеша и Каркитея.

Някои катерачи даже халюцинирали, на други им прилошавало. Някой от завърналите се споделят, че даже теренът да е изглеждал удобен, времето внезапно се е влошавало дотолкоз, че е било невероятно да се качат по-нагоре.

 Една от международните мистерии - планината Кайлас в Тибет Ступи под Кайлаш

Въобще, случвало се е всичко, което да ги откаже да продължат. Твърди се, че няма разумна причина за провалените опити да се покори върхът. Казват, че елементарен смъртен в никакъв случай не би могъл да го изкачи. Само богоподобен би бил позволен до олтара на Кайлас, само че пък на него не би му се налагало да изкачва скатовете на планината. Той би се трансформирал в птица и би литнал догоре.

 Една от международните мистерии - планината Кайлас в Тибет

Наскоро учени обявиха, че Кайлас е в действителност пирамида, издигната от античните цивилизации, която е ситуирана по този начин, че да гледа към четирите страни на света. Вярва се, че всички обекти на земята, където се следят паранормални феномени, са свързани между тях в система, чиято ос е точно Кайлас. Но тя също е и връзката сред небето и земята, сред тленното и метафизичното.

Разбирането ни за Кайлас отива оттатък разумното и рационалното. Но можем ли да се уповаваме на такива тълкувания? Защо не?

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР