Висока е лавинната опасност в планините, в Пирин падна още

...
Висока е лавинната опасност в планините, в Пирин падна още
Коментари Харесай

Висока е лавинната опасност в планините, в Пирин падна още 60 см сняг

Висока е лавинната заплаха в планините, в Пирин падна още 60 см сняг
Лавинната конюнктура във високите елементи на огромните планини се усложнява, сигнализират от Спасителната работа на БЧК.

Най-сериозна е заплахата от лавини в Пирин, където степента на лавинна заплаха е забележителна, заради това че там е паднал най-вече сняг – дебелината на новата снежна завивка доближава до към 60 см, съпроводен със мощен вятър, тук-там изменящ посоката си.

Планинските спасители предизвестяват, че се следят огромни снегонавявания по стръмните сектори на скатовете, без значение от ревюто им. Това допуска огромна възможност от предизвикателство на лавина при нахлуване даже единствено от един скиор в тези сектори. Възможно е по най-наветите подветрени сектори да паднат и спонтанни лавини.

Подобна е картината и в Родопите, където снегът е по-влажен заради географските особености. Най-опасен е северният стръмен сектор сред върховете Орфей и Перелик.

В останалите планини ситуацията за в този момент е по-спокойна заради доста по-малкото количество нов сняг. Но мощните ветрове от юг/югозапад са натрупали задоволително рискови навявания по подветрените сектори. Това най-много се отнася за регионите на Рилски Езера, Мальовица, Мусаленския циркус.

Не би трябвало да се не помни за съществуващите лавиноопасни региони по северните сектори на Стара Планина, Витоша и Осоговска планина. ПСС към БЧК предлага придвижване единствено по зимна маркировка. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР