Висок интерес към първия етап на новата програма за саниране

...
Висок интерес към първия етап на новата програма за саниране
Коментари Харесай

Голям интерес към новата програма за саниране в Пловдив

Висок интерес към първия стадий на новата стратегия за саниране на жилищни здания, регистрират в регион " Централен ". В кметството към този момент одобряват документи за кандидатстване по процедура „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - Етап I “, финансирана със средства от Националния проект за възобновяване и резистентност. Всеки ден документи подават сред 10 и 15 сдружения. 
Прочетете още
Целта на санирането е дадена постройка да постигане до клас на енергопотребление най-малко „ В “, както и 30% икономисване на първична сила. За Пловдив са отпуснати 80 млн. лв. по Плана за възобновяване и резистентност. 

В районните кметства са построени екипи, които одобряват документи и оказват помощ на жителите да приготвят документи за кандидатстване. Гражданите се интересуват основно от изискванията за разпределяне на безлихвен възмезден заем за енергийно проучване, както и от критериите за асортимент. 

Сдруженията на притежателите ще могат да се възползват от разновидността обследването да се извърши през община Пловдив, която има контракт за енергийно проучване на здания. Предвидената сума за проучване е с оптималната стойност до 6,28 лева с Данък добавена стойност на кв. м. След това сумата се възвръща през програмата. Ако притежателите предпочетат обследването да бъде осъществено от друга частна компания, сумата за енергийния паспорт, ще бъде възобновена след старта на санирането. 

Всички финансови интервенции по санирането стават по банков път.

Критериите, по които ще бъдат класирани претендентите са размера на застроената повърхност, където преимущество имат обекти с над 5000 квадрата РЗП и здания, в които над 95% от притежателите са съгласни. На този стадий притежателите на по-големи здания срещат проблем при определяне на притежателите на жилища, които от години не са обитаеми. " Правим всичко допустимо да им помогнем да ги открият и да се свържат с тях " разяснява кметът на " Централен " Георги Стаменов. 

Настоящият първи стадий планува интензитетът на безвъзмездната финансова помощ да е 100% от допустимите разноски, като набирането на планови оферти за осъществяване на вложения ще завърши на 31.05.2023 година

Отчитайки нужното време за инспекции и други подготвителни действия, районните администрации смятат, че ще могат да одобряват документи за присъединяване до началото на месец май.   
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР