visitsofia.bg Паметникът на Джон Атанасов, който в момента се намира

...
visitsofia.bg Паметникът на Джон Атанасов, който в момента се намира
Коментари Харесай

Паметникът на Джон Атанасов в София може да бъде преместен


visitsofia.bg

Паметникът на Джон Атанасов, който сега се намира пред Телефонната палата в София, може да бъде изместен. Предложението е на компанията, притежател на постройката " НГ Пропърти ", в чието ръководство е предприемачът Васил Божков.

Експертно-художественият съвет към Столичната община, която е притежател на паметника, е одобрил преместването му в двора на Техническия университет - София, който се намира в кв. " Дървеница ". Въпреки това обаче е нужно и единодушието на създателя Вълко Ценов. Пред бТВ обаче той разгласи, че е срещу концепцията, защото направил бронзовия паметник особено за тази постройка. Мястото е определено, тъй като е обвързвано с технологиите и връзките.

" Това е една толкоз провинциална картина, безсмислена, нагла. Няма да си спестявам думите за това… Аз не знам, нито са ми се обаждали, нито е ставало дума за това. И по какъв начин е допустимо изобщо ", сподели той пред бТВ.

Паметникът беше открит през 2003 година в памет на изобретателя с български генезис Джон Атанасов.

Новите притежатели на Телефонната палата желаят да трансфорат постройката в културен център с музей, а за задачата ще я преустроят и надстроят с един етаж. Идеята е вътре да бъдат изложени над 3000 антични предмети от персоналната сбирка на Божков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР