Вишеград. 2025 година е реалистична дата за разширяване на Европейския

...
Вишеград. 2025 година е реалистична дата за разширяване на Европейския
Коментари Харесай

Външните министри от Балканите и Вишеград: 2025 година е реалистичен срок за разширяване на ЕС

Вишеград. 2025 година е реалистична дата за разширение на Европейския съюз в посока Западни Балкани. Нека да подкрепим страните-кандидатки и да сме откровени с тях. Гражданите на тези страни би трябвало да имат убеденост, че когато изпълнят критериите, вратата за тях ще бъде отворена. С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към сътрудниците си от района и Вишеград в навечерието на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се организира в София идната седмица. Това оповестяват от пресцентър на Министерство на външните работи .
Екатерина Захариева взе участие във втората среща на външните министри във формата „ Вишеград-4 плюс “ и „ Балкани-4 плюс “ в местността Сунио край Атина. Във форума вземат участие страните от Вишеградската група и четирите балкански държави-членки на Европейски Съюз (Гърция, България, Хърватия и Румъния). Като наблюдаващи по време на срещата са поканени и шестте страни от Западните Балкани, които не са членки на Европейски Съюз, Словения и Кипър.
Всички присъстващи топ дипломати благодариха на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, че сложи високо в дневния ред европейската вероятност на Западните Балкани. Министрите приветстваха срещата в София и поддържаха напълно практичните ограничения за интеграция на района, които ще съпътстват политическата поддръжка.
Външният министър на Република Македония Никола Димитров сподели, че набраната поддръжка за страните от района по време на Българското председателство ще има решителен резултат за бъдещето на Балканите и че тази година ще реши ориста им за най-малко едно десетилетие напред.
Първите дипломати се сплотиха към мнението, че не трябва Европа да се развива на две скорости. “България е срещу двойните стандарти като този при храните - нашите жители не са второ качество. Друг образец за двоен стандарт е Шенген - България е изпълнила техническите критерии от 2011 година, само че не е призната по политически аргументи ”, сподели Екатерина Захариева. Тя прикани в диалога за бъдещето на Европейския съюз да вземат участие и страните-кандидатки.
“Непрекъснато би трябвало да подобряваме работата на институциите си - прикани българският първи посланик. - Трябва да си спомним за какво е основан Европейски Съюз и за какво страните-кандидатки желаят да се причислят към него - не е единствено поради икономическия разцвет и поради по-добрия живот, който водят неговите жители, а поради полезностите и правата на индивида. ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР