Вирусолози с прогноза за нова вълна през есентаЛятото ще е

...
Вирусолози с прогноза за нова вълна през есентаЛятото ще е
Коментари Харесай

Болните с „Делта“ варианта се удвояват на всеки 8 дни

Вирусолози с прогноза за нова вълна през есента
Лятото ще е умерено

През септември може да се чака превалиране на “Делта” разновидността у нас. Това сподели проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ). Тя изясни, че индийският вид на ковид с име “Делта” се популяризира доста по-бързо и тъкмо от него се чака нова вълна на болестта.

Бройката заболели се удвоява на всеки осем дни, което значи, че му трябват седмици, с цел да стане доминантен.

“За Европа се пресмята, че юли и август сред 50 и 75% от случаите ще са с “Делта” варианта”, сподели още пред bTV проф. Христова. По думите є през лятото разпространяването на ковид няма да е толкоз мощно и ни чакат два относително спокойни месеци.

“Всички сме в очакване на нова вълна, тъй като това е естественият ход на едно инфекциозно заболяване. Всяка вълна в инфекциозните заболявания се овладява най-добре с имунизиране на повече хора” уточни и вирусологът доцент Любомира Николаева - Гломб. Седмичният разбор на НЦЗПБ за разпространяването на ковид демонстрира леко нарастване на случаите спрямо предния интервал. Новите случаи за през вчерашния ден са 115, а направените проби - 20 035.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР