Вирусно заболяване уби близо 100 000 крави и бивола в

...
Вирусно заболяване уби близо 100 000 крави и бивола в
Коментари Харесай

Вирус уби 100 000 говеда в Индия и разболя още над 2 милиона

Вирусно заболяване умъртви близо 100 000 крави и бивола в Индия и разболя още над 2 милиона, заяви АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Епидемията провокира опустошителни загуби за животновъдите, защото заболяването освен води до гибел, само че може да докара и до понижено произвеждане на мляко, изтощение на животните и проблеми с раждаемостта.

Заболяването, наречено бучков дерматит, се популяризира от инсекти като комари и кърлежи, които пият кръв. Заразените крави и биволи получават тресчица и образуват бучки по кожата си.

Фермерите в  Индия са претърпели съществени загуби от рисковите метеорологични феномени през миналата година: рекордно траялата гореща вълна понижи добивите на пшеница през април, незадоволителните превалявания в източните щати като щата Джаркханд изсушиха зимните култури като варива, а извънредно интензивните превалявания през септември повредиха ориза на север.

Към момента вирусът се е популяризирал в минимум 15 щата, като броят на смъртните случаи при крави и биволи съвсем се е удвоил за три седмици.

Заразата, разпространяваща се измежду добитъка, има непропорционално влияние върху дребните фермери, доста от които са се изолирали от шоковете от изменението на климата, като отглеждат добитък за мляко, сподели Девиндер Шарма, специалист по селскостопанска политика в северния град Чандигар. По думите му държавните данни евентуално са по-ниски от действителния брой на смъртните случаи от заболяването.

Първите случаи в Южна Азия бяха открити през 2019 година и от този момент са се популяризирали в Индия, Китай и Непал. Болестта е записана за първи път в Замбия през 1929 година и е обхванала Африка, а неотдавна е стигнала и до елементи от Европа.

Производството на млечните артикули е измежду най-големите селскостопански браншове в Индия, даващи работа на 80 милиона души и допринасящи за 5 % от стопанската система на страната съгласно федерални данни. Индия е най-големият производител на мляко в света, съставляващ повече от една пета от международното произвеждане, само че за експорт остава дребна част от него.

За да се опитат да защитят промишлеността, управляващите имунизират здрави крави, като употребяват ваксина, предопределена за сходна болест, до момента в който се поставят старания за създаване на по-ефективна ваксина.

Огромните полета на Индия в този момент е посипан с всеобщи гробове на крави. На места труповете гният навън, а из селата се разнасят мъчителните крясъци на заболели животни. Щатът Западен Раджастан е видял най-лошото влияние: 60 000 мъртви говеда и близо 1,4 милиона заболели.

" Заболяването е заразно. Сега се измества от запад на изток ", предизвести Нарендра Мохан Сингх, шеф в отдела за отглеждане на животни на щата Раджастан.

В граничния щат Утар Прадеш, най-населеният в Индия, търговията и придвижването на наедрял рогат добитък със прилежащите щати е лимитирано. Но фермери като Амарнат Шарма в село Милкипур споделят, че са били оставени " на мрачно ", без информация за болестта. Три от петте му крави са заболели и въпреки да е чувал за вирусното заболяване, той не знае по какъв начин да помогне на добитъка си.

Фермерите в засегнатите щати, като хималайския Химачал Прадеш, също приканиха държавното управление за финансова помощ.

Междувременно изследване на генетичния състав на вируса на бучковия дерматит откри, че той е доста друг от предходните версии, сподели Винод Скария, академик от Института по геномика и интегративна биология в Ню Делхи.

Вирусите се развиват непрестанно и не всички тези промени са нездравословни за здравето. Но Скария, който е един от създателите на проучването, сподели, че то разкрива нуждата от непрестанно наблюдаване и следене на болесттите, защото не е ясно по какъв начин вирусът се е развил през последните две години. " Ако имахме непрестанно наблюдаване, щяхме да сме готови ", заключи той.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР