Вирусите протичат с хрема и болки в гърлото, може да

...
Вирусите протичат с хрема и болки в гърлото, може да
Коментари Харесай

Д-р Ангел Кунчев: Плъзнаха есенни вируси, предават се лесно и бързо!

Вирусите протичат с хрема и болки в гърлото, може да са и без температура. За грип не можем да приказваме, защото към момента няма позитивни проби - освен у нас, само че и на Балканите и в Европа, споделя в изявление за "Монитор " доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

- Д-р Кунчев, върлуват ли към този момент есенните вируси, има ли скок на заболеваемостта?
- Повишаване на заболеваемостта има леко - до към 32 на 10 000. Това е относително ниско, защото по време на грипни епидемии стигаме до над 300. Така че в този момент сме прекомерно надалеч от епидемиологична обстановка.

Но последните две-три седмици в действителност има последователно нарастване, което е предстоящо. Вече сме в сезона на есенните вируси. За грип не можем да приказваме, защото към момента няма позитивни проби - освен у нас, само че и на Балканите и в Европа.

Твърде е рано за циркулацията им. А изключително в случай че има малко по-резки промени в температурите, както се чака, заболеваемостта ще се усили. Но и в този момент има обособени региони, където към този момент е по-висока.

- За кои региони става дума?
- Прави усещане Стара Загора, където предходната седмица заболеваемостта е 110 на 10 000. Разбира се, там може да се дължи на по-добрата регистрация просто, само че очевидно това е един от засегнатите региони.

Също по този начин се следи нарастване в Плевен, Пловдив - по 60-70 на 10 000. Но не става дума за нещо изключително. Дори спрямо предходната година цифрите са доста по-ниски. От 1 октомври започваме по-интензивно проучване на проби от хора с друга клиника от всички региони.

Както и мои сътрудници към този момент акцентираха, сега няма грипни вируси, само че има респираторни. Те се предават по въздушно капков път - доста елементарно и бързо. Разликата е, че протичат много по-леко. Затова и мъчно се отразява в статистиката, защото доста малко хора вървят на доктор.

Ако не става дума за дребни деца, възрастните го карат на крайник. Провеждат самолечение, защото продължава от 3-5 дни. Малко хора посещават доктор за запушен нос и леки болки в гърлото. Има изключения, несъмнено. При някои протича по-тежко, само че това е рядко.

- Какви тъкмо са недоволствата?
- Типичните признаци за респираторно заболяване. Основно протича със засягане на горните дихателни пътища. Може да има субфибрилна температура, само че не е наложително, болки и раздразнение в гърлото, запушен нос.

Рядко обаче се стига до сериозна кашлица. Обикновено отминава за 2-3 дни.

- Вярно ли е, че става дума за пикорнавируси и какво тъкмо съставляват те?
- Това са група от вируси. Те са разнородни и минават на обособени талази до януари.

Не че са водещи климатичните условия, само че когато имаме по-резки смени на температурите, изключително надолу, се форсира заболеваемостта. Лигавицата става по-чувствителна, тъй като внезапните промени са стрес и за нея.

- Какви ограничения би трябвало да предприемем?
- Мерките са най-вече ограничение контактите от очевидно заболели хора, добра хигиена, тъй като доста постоянно тези вируси се предават освен по въздушно-капков път, само че и посредством нечисти предмети, играчки, пипане на нечисти повърхности.

И когато не се мият ръцете и си пипат очите и устата, също се заразяват. Не споделям, че тези ограничения са кой знае какъв брой ефикасни, само че то няма и друго кой знае какво да се направи.

- Трябва ли майките да прибягват незабавно до медикаменти?
- В никакъв случай. Ако не е прераснала в нещо по-сериозно, а това е изключение при риновирусна зараза, един здрав организъм се оправя бързо. Дали би трябвало да се одобряват спомагателни стимуланти, витамини, е въпрос на преценка на доктор.

Но аз не съм последовател на спомагателен банкет на витамини в огромни количества. Ако се храните уравновесено, получавате задоволително от нужните детайли.

Както споделих, най-вероятно със захлаждането на времето ще има и повече заболели, само че не можем да приказваме за епидемиологична конюнктура и за грип.

- Време ли е да се имунизираме?
- Трите последни месеца на годината са подобаващи - октомври, ноември и декември. Така че ще имаме задоволително време. Статистиката демонстрира, че у нас грипната зараза е втората половина на февруари.

Това значи, че даже да се имунизираме и януари, имаме време да изградим имунитет. Отговорът е три седмици по-късно.

Но ноември и декември са извънредно подобаващи, уповавам се, че до тогава ще имаме дълго чаканата безвъзмездна ваксина за възрастните хора. Така те ще могат да се възползват.

- Кога ще е налична тази ваксина?
- От компанията дадоха обещание, че могат да я доставят в края на октомври.

- Миналата година като в никакъв случай имунизациите не доближиха, защото имаше повече искащи. Може ли да се стигне до същата обстановка и тази зима?
- Много е мъчно да преценим. Истината е, че поради това, че има ниска покриваемост, която е 2-4%, е сложна прогнозата.

Вярно е, че предходната година количеството на импортираните ваксини не доближи, макар че общо взето всяка година е едно и също. Тази зима даже ще бъдат повече. Само по програмата за възрастните хора ще осигурим 150 000 безвъзмездни.

Още толкоз компаниите пускат и на свободния пазар. Така че в случай че и това количество не доближи, ще го имаме поради от идната година да се внасят повече.

- А целесъобразно ли е дребни деца да се ваксинират срещу грип?
- Няма ограничавания. Ваксините са целесъобразни за деца над шест месеца, тъй като се счита, че до тази възраст то е защитено с антителата на майката.

- Овладяхме ли обстановката с морбили, има ли мъртвило?
- Затишие има несъмнено. За разлика от разгара на епидемията, който беше март-април и седмично регистрирахме сред 80-90 случая, в този момент записваме по 3-4. Това е забележителен спад, само че продължава да има инфектирани, което значи, че вирусът циркулира.

И където има неимунизирани деца, ще се разболеят. Затова искахме да обхванем най-рисковите региони. Издирваме деца, които са в писъците на общопрактикуващите лекари, само че не са открити месеци наред. Така че резултат има, само че има още какво да се желае.

- Ще ви помоля да коментирате и една друга нашумяла тема-тази за подправените болнични. Къде да се ускори контролът - при джипитата или да се подхващат други ограничения?
- Тази тематика ми е малко далечна. Злоупотреби в действителност има, тъй че би трябвало да има по-засилен надзор. Очевидно има хора, които очевидно желаят да си останат у дома, и употребяват облаги. Там, където има подозрения, е обикновено да има механизъм за стопиране на тези злоупотреби.

Визитка:

Роден е на 19 октомври 1959 година
През 1985 година приключва Медицинския институт в Пловдив. От 1986 година работи в отдел “Противоепидемичен контрол” към ХЕИ в Хасково
От 2001 година е в отдел “Противоепидемичен контрол” в здравното министерство
От 2008 година оглавява “Надзор на заразните болести” към Министерство на здравеопазването
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР