Вирусите изглежда съществуват единствено, за да донесат хаос в обществото

...
Вирусите изглежда съществуват единствено, за да донесат хаос в обществото
Коментари Харесай

Как би изглеждал света ако вирусите изчезнат?

Вирусите наподобява съществуват само, с цел да донесат безпорядък в обществото и да причинят страдалчество на човечеството. Те са отнемали животи през хилядолетията, като постоянно заличават обилни част от международното население - от грипната зараза от 1918 година, която убива 50 до 100 милиона души до почти 200 милиона, умряли от едра шарка единствено през 20 -ти век.

Настоящата пандемия от Covid-19 е единствено една от поредицата продължаващи и безкрайни смъртоносни вирусни офанзиви.

Какво би се случило в случай че унищожим всички вируси? Ще бъде ли светът по-различен?

Почти всичко, което се знае за вирусите, се отнася до патогените.

По-голямата част от вирусите обаче не са такива.

Можем обаче да се каже, че мигновеното изгубване на всички вируси доста скоро, евентуално още през първата година, ще провокира бурно преструктуриране на морските екосистеми.

Бактериофагите (вируси, поразяващи бактерии) „ са главните хищници на бактериалния свят “, изяснява Тони Голдбърг (Tony Goldberg), епидемиолог от Университета на Уисконсин-Медисън. „ Без тях щяхме да имаме огромни проблеми ".

Бактериофагите контролират броя на бактериите, които съставляват повече от 90% от цялата биомаса в океана. Тези микроби създават към половината О2 на планетата - развой, задействан от вирусите.

Без фагите съотношението на другите типове бактерии ще се промени непредсказуемо- някои бактериални популации евентуално ще набъбнат експоненциално, измествайки други, които пък може да изчезнат изцяло.

Скоро ще се редуцира доставката във водата на хранителни субстанции от загиващи бактериални кафези, което ще докара до мощно понижаване на фитопланктона, който е основата на цялата хранителна пирамида на морските екосистеми.

Бактериофагите убиват към 20% от всички океански микроби и към 50% от всички океански бактерии всеки ден. Това е храна, обезпечена от вирусите за фотосинтезиращият планктон в океана. Тези микроби създават към половината О2 на планетата - развой, задействан от вирусите, които в последна сметка поддържа огромна част от живота на Земята.

„ Ако няма гибел, значи няма живот, тъй като животът напълно зависи от преработването на материали “, акцентира Къртис Сътъл (Curtis Suttle), вирусолог от Университета на Британска Колумбия. " Вирусите са толкоз значими за преработването ".

Ако вирусите изчезнат, аналогични промени ще стартират и на сушата, защото вирусите са значим регулатор на броя на насекомите, които се хранят с растения. С тяхното неконтролирано възпроизвеждане всички познати ни екосистеми ще рухнат, а огромните животни ще измрат.

Изследователите, учещи насекомите-вредители, са открили, че вирусите са от решаващо значение за контрола на популацията на типовете. Ако даден тип се развъди прекомерно, „ ще премине вирус и ще го затрие “, отбелязва Мерилин Русинк (Marilyn Roossinck), вирусен еколог в Университета на Пенсилвания. " Това е доста естествена част от екосистемите ".

Този развой, наименуван „ убий спечелилия “, е постоянно срещан и при доста други типове, в това число и нашия личен - както се вижда от пандемиите.

„ Когато популациите се размножат прекомерно, вирусите са склонни да се възпроизвеждат доста бързо и да унищожат тази популация, създавайки пространство за живот на всички останали “, изяснява Сътъл. Ако вирусите изчезнат ненадейно, конкурентните типове евентуално ще процъфтяват в ущърб на другите.

„ Бързо бихме изгубили огромна част от биоразнообразието на планетата “, споделя Сътъл. " Ще имаме няколко типа, които ще преобладават и ше изтласкат всички останали ".

Някои организми зависят от вирусите за оцеляването си или с цел да им дадат преимущество в конкурентния свят. Учените подозират да вземем за пример, че вирусите играят значима роля в подпомагането на кравите и другите преживни животни да трансфорат целулозата от тревата в захари, които могат да се метаболизират и в последна сметка да ги трансфорат в телесна маса и мляко.

Изследователите също по този начин считат, че вирусите са неразделна част от поддържането на здрав микробиом в телата на хора и други животни.

„ Тези неща не са добре разбрани, само че откриваме от ден на ден образци за това тясно взаимоотношение на вирусите като значима част от екосистемите, без значение дали това е нашата човешка екосистема или околната среда “, разяснява Сътъл.

В дълготраен проект може да има известно закъснение в еволюцията, защото вирусите са главният фактор за прехвърлянето на гени сред същества от разнообразни типове и даже царства. И с течение на времето най-вероятно ще се появят нови вируси от фрагменти от геномите на клетъчните организми.

По-голямата част от актуалните вируси не са патогенни за хората и доста от тях играят значима роля в подпомагането на екосистемите. Други поддържат здравето на обособени организми - всичко от гъбички и растения до инсекти и хора, написа BBC.

„ Живеем в баланс, в съвършено равновесие “ и вирусите са част от това, отбелязва Сузана Лопес Чаретон (Susana Lopez Charretón), вирусолог в Националния самостоятелен университет в Мексико. „ Мисля, че щяхме да загинем без вируси “.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР