Вирусът засега е далеч от България, но въпросът - има

...
Вирусът засега е далеч от България, но въпросът - има
Коментари Харесай

България няма реактиви за изследване на китайския коронавирус

Вирусът към този момент е надалеч от България, само че въпросът - има ли по какъв начин да бъде засечен незабавно, в случай че се появи, става все по-голям. Засега няма. Националната грипна лаборатория, където ще се изследват съмнителни проби, разполага с инсталация, само че към момента няма реактиви за разкриване на тъкмо този вид ковид. Очаква се консутмативите да дойдат у нас идната седмица. Междувременно от ВМА оповестиха, че мъж, завърнал се от Пекин е потърсил помощ в инфекцизната клиника в неделя.


В националната грипна лаборатория към този момент разполагат със специфични очила и маски за проучване на проби за китайския ковид. Апаратурата е налична, само че към момента няма реактиви.
Проф. Нели Корсун - завеждащ Националната грипна лаборатория: Тези реактиви са строго характерни към дадения ковид. Така че, диагностиката може да се извърши единствено с тях. Ще бъдат доставени в понеделник-вторник идната седмица.
В неделя мъж на към 50 години, завърнал се от Пекин, е потърсил експертите от инфекциозната клиника на военно-медицинската академия в София. Вероятно се заразил с елементарен вирус в самолета.
Полк. доцент Георги Попов - шеф на Катедра " Инфекциозни заболявания ", ВМА: Не,че е толкоз инфектиран или рисков или имаме суспекция за заблаването. Има и други заболявания и е малко по-рисково в това отношение. За това взехме решение да го следим в болничното заведение. В доста положително положение е.  Българин, завърнал се от Пекин, е потърсил помощ в инфекциозната клиника на ВМА Българин, завърнал се от Пекин, е потърсил помощ в инфекциозната клиника на ВМА
Българин, завърнал се от Пекин е потърсил помощ в инфекциозната клиника на ВМА. Според лекарите признаците му не наподобяват на китайския ковид. За...

Достъпът до клинката е стеснен. Лекарите влизат през специфичен шлюз.
Полк. доцент Георги Попов - шеф на Катедра `Инфекциозни заболявания ", ВМА: Всичко, което имаме с нас извън се обеззаразява и ние към този момент чисти натискаме идната врата.
Тя води към клинката. В нея има изолатор за инфектирани с изключително рискови инфекции.Достъпът е стеснен, а лекарите влизат със особено облекло. Налягането в стаята е негативно.
Полк. доцент Георги Попов - шеф на Катедра `Инфекциозни заболявания ", ВМА: Този вид налягане не разрешава на патогените - било то вируси, бактерии да напущат това пространство и да заразяват цялата клиника.
При вероятно нахлуване на китайския ковид у нас инфекциозната клиника на ВМА е подготвена да изолира по този метод до 40 инфектирани. Там е и единствената специфична носилка за превозване на инфектирани с изключително рискови инфекции.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР