Вирусът се казва тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (или

...
Вирусът се казва тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (или
Коментари Харесай

Коронавирусът е SARS-CoV-2, но може да го наричате и COVID-19

Вирусът се споделя " тежък изострен респираторен синдром ковид 2 " (или SARS-CoV-2), а заболяването, породена от него - " болест на ковид " (или COVID-19). Това са формалните наименования, оповестени от Световната здравна организация.

Вирусите и породените от тях заболявания постоянно носят разнообразни имена - да вземем за пример, ХИВ е вирусът, който предизвиква СПИН. Хората постоянно знаят името на заболяването (морбили), само че не и името на вируса (рубеола).

Имената на вирусите идват от генетичната им конструкция, с цел да ускорят развиването на проби, ваксини и медикаменти. Тази работа се прави от вирусолозите, тъй че " кръщаването " на вирусите се прави от Международния комитет по таксономията на вирусите (ICTV). ICTV избра " тежък изострен респираторен синдром ковид 2 " за името на този вирус на 11 февруари 2020 година Причината е, че той е вирус е генетично обвързван с ковид, виновен за разпространяването на SARS през 2003 година

Имената на заболяванията се избират за да се стартира полемика върху предварителната защита, разпространяването, преносимостта, тежестта и лекуването им. Подготовката и реакцията са работа на СЗО, тъй че тя избира по какъв начин да кръсти заболяването в Международния класификатор на заболяванията (ICD). Тя също разгласи името на заболяването на 11 февруари.

Защо СЗО назовава вируса по различен метод

Използването на името SARS би довело до нежелани последици за страните, наранени най-тежко през 2003 година, счита СЗО. Така че тя назовава вируса " вируса, причиняващ COVID-19 " или " вируса COVID-19 " в връзката си с публиката. Тези наименования не целят да заменят формалната дефиниция на ICTV.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (504)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР