Вирусът SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, може директно да зарази коронарните

...
Вирусът SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, може директно да зарази коронарните
Коментари Харесай

Вирусът SARS-CoV-2 заразява коронарните артерии и увеличава възпалението на плаките

Вирусът SARS-CoV-2, който предизвиква COVID-19, може непосредствено да болести коронарните артерии и да провокира мощно инфектиране на мастните плаки в тях, увеличавайки риска от инфаркт и инсулт, оповестява Българска телеграфна агенция. 
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 32776
Ново проучване, финансирано от американските Национални институти по здравеопазване(NIH), откри, че вирусната РНК на SARS-CoV-2 е налична и се реплицира в коронарни лезии, открити при аутопсия на тежки случаи на COVID-19.

Според проучването, оповестено в " Нейчър кардиоваскюлър рисърч ", SARS-CoV-2 провокира мощен инфекциозен отговор в култивирани макрофаги и човешки атеросклеротични съдови експланти със секреция на цитокини, за които е известно, че провокират сърдечносъдови събития.

Изследването демонстрира, че SARS-CoV-2 заразява коронарните съдове, предизвиквайки инфектиране на плаката, което може да провокира остри сърдечносъдови затруднения и да усили дълготрайния сърдечносъдов риск.
 

Резултатите могат да оказват помощ да се обясни за какво някои хора, които се разболяват от COVID-19, са изложени на нараснал риск от сърдечносъдово заболяване или, в случай че към този момент го имат, да развият повече затруднения, свързани със сърцето, означават от Националните институти по опазване на здравето. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР