Вирусът, причиняващ новия коронавирус, може да се настани и да

...
Вирусът, причиняващ новия коронавирус, може да се настани и да
Коментари Харесай

СЗО: Коронавирусът може да живее в различни видове животни

Вирусът, причиняващ новия ковид, може да се настани и да трансформира някои типове животни в „ резервоари “ на инфекцията, се споделя в заключенията от единадесетото съвещание на Кризисния комитет на Световната здравна организация (СЗО) за Ковид-19, представени от осведомителните организации.

Срещата се състоя в Женева.

Специалистите споделят, че „ SARS-CoV-2 е нов респираторен патоген, който към момента не е открил своята екологична ниша “. Те обръщат внимание на „ непредсказуемата еволюция “ на новия ковид, огромното му разпространяване и интензивно предаване сред хората, както и от достигането му до редица скотски типове с капацитет да се трансфорат в резервоари на болестта.

Експертите на СЗО предлагат на страните „ да организират епидемиологични инспекции за предаването на SARS-CoV-2 “ сред хора и животни, както и наблюдаване на евентуални носители измежду животните.

По рекомендация на експертите генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус към този момент разгласи, че изключителната обстановка в публичното опазване на здравето в международен мащаб поради Ковид-19 ще бъде удължена с още три месеца.

Кризисният комитет на СЗО за Ковид-19, който е формиран от 18 специалисти и 12 съветници, нормално заседава на всеки три месеца. Предишната намира се организира през януари т.г.
ТЕМА преди 2 часа 348 преди 3 часа 1026 преди 4 часа 505
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР