Вирусът, причиняващ дребната шарка, изтрива имунната памет на човешкия организъм,

...
Вирусът, причиняващ дребната шарка, изтрива имунната памет на човешкия организъм,
Коментари Харесай

Българката, която откри как шарката изтрива имунитета

Вирусът, причиняващ дребната шарка, изтрива имунната памет на човешкия организъм, събирана след всяко заболяване от най-ранно детство. Той усилва риска от заболяване от други вирусни инфекции - в това число такива, от които човек е преболедувал или против които е бил ваксиниран. В продължение на най-малко пет години организмът се сблъсква с нещо като имунна амнезия, която може трайно да повреди имунната система.

Открието е на доктор Велислава Петрова, генетик в Института “Сангер ” в Кеймбридж, Англия - един от трите най-известни центрове за генни проучвания. А забележителното ѝ достижение е нейната докторска работа, написа Свободна Европа.

Когато резултатите й са огласени, дружно с сходно проучване в американския университет “Харвард ”, всички международни медии пишат за откритието. “За един ден дадох над 50 изявленията ”, сподели Петрова в телефонeн диалог за Свободна Европа.

Как можем да избегнем имунната лоботомия? Най-общо като не дадем на морбилите да ни изтрият паметта. Откритието на Велислава Петрова прави имунизирането против морбили още по-наложително, защото преболедуването изтрива от 11 до 73% от антителата на децата против вируси. Използваната сега ваксина против дребна шарка обезпечава 99% отбрана от вируса.

“Действието на вируса е като да изтриеш историята на позвъняванията си от телефона и да му счупиш екрана, оставяйки налична единствено дребна част от информацията “, изяснява Петрова.

Самата тя има всички наложителни ваксини, годишно се ваксинира против грип и когато пътува на задачи, си слага имунизациите, които са целесъобразни за съответния район. Като експерт по вирусите Петрова е безапелационна, че имунизациите против шарка не предизвикват аутизъм. Разказва, че лекарят, който пръв е направил връзката, е бил заинтригуван финансово от създаването на друга ваксина. За това му действие лекарският му лиценз е лишен.

“Хората би трябвало да се пробват да бъдат доста по-информирани и да преценят от какви източници се осведомят ”, поучава Петрова, добавяйки, че има голямо количество научни обстоятелства, които изключват връзката сред аутизма и имунизацията против дребна шарка. В същото време тя счита, че не е задоволително просто да се споделя, че антиваксърите са глупави, а да се изследва по-задълбочено за какво хората не имат вяра да специалисти и на науката.

На помощ може да пристигна и познанието за това, което се случва по света. Например да се видят засегнатите от полиомиелит деца в Африка, които са обезобразени или принудени да си служат единствено с ръце, тъй като краката им са деформирани. Само тъй като не са били ваксинирани.

В момента тя работи по план на Програмата на Организация на обединените нации за битка със СПИН, чиято цел да е помогне за развиване на стабилно опазване на здравето в Африка. Африка не е непознато място за Петрова, която е доставяла лабораторно съоръжение в Сиера Леоне и е преподавала в тамошния медицински университет.

Иначе Велислава е от Сандански и е възпитаничка на Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) в София. След известно съмнение сред медицината и биологията и след един стаж в фамозния немски университет “Макс Планк ”, записва молекулярна биология в Бристъл, Англия. Със стипендия стартира да прави докторската си дисертация в най-големия институт по генетика в Европа - “Сангър ”. Друга стипендия - на ректора на Кеймбридж, ѝ разрешава да стартира постдоктурантурата си, върху която работи и сега, наред с воденето на извършения в университета.

Петрова е първият биолог в фамилията си и споделя, че любовта към естествените науки ѝ е от детските години. Тя я свързва главно с вроденото си любознание към незнайното. Навремето - в България, то е обвързвано с развиването на технологиите, с ГМО и с генетичните болести.

Успехът свързва със фамилията, което цени образованието и с упоритостта да не се отказваш от провокациите: “Всичко става с доста труд и с шанс в нужния миг, само че с цел да го има, би трябвало дълго да се е доказвал ”.

Разбира работата си като предоставяне на опция на хората да са осведомени за здравето си и да имат достъп до здравна помощ. Макар за европейците, които имат доктор в квартала, лаборатория на прилежащата улица и достъп до експерт в града, това не постоянно да е напълно явно.

Според Велислава Петрова “на този, на който е обещано доста, би трябвало и да дава доста ”.

В живота на тази докторка по генетека има място и за обичаното ѝ занимание - правенето на парфюми, за обичаната ѝ музика - джазът, както и за спорта, който практикува в свободното си време - кикбокс. Какво прави, когато не е в лабораторията или на задача ли? Пътува. Тази година наред е Азия, тъй като за Велислава Петрова “познаването на разнообразни култури оказва помощ за работата ”. /Свободна Европа
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР