Вирусът на хепатит С (HCV) може да причини както остър,

...
Вирусът на хепатит С (HCV) може да причини както остър,
Коментари Харесай

Изследвайте се безплатно за хепатит C в лаборатория „ЛИНА“

Вирусът на хепатит С (HCV) може да аргументи както изострен, по този начин и продължителен хепатит

В седмицата, в която означаваме Световния ден за битка с хепатита, здравна лаборатория „ ЛИНА “ припомня, че прави безвъзмездни проучвания за хепатит C. Те са скринингови и за тях кръвни проби се вземат във всяка от независимите ѝ лаборатории и манипулационни в областите: Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол. Инициативата е непрекъсната и се организира от 2018 година насам взаимно с пациентска организация „ ХепАктив ”.

„ Хепатит C е зараза, която може да остане скрита в продължение на доста време, до момента в който не нанесе затруднения на организма като цироза или даже рак. Поради тази причина предлагам на всички пациенти, които посещават лаборатория „ ЛИНА ”, като допълнение към проучванията си да включат безплатния тест за хепатит C. Благодарение на профилактиката    вирусът може да бъде открит в точния момент и вярно лекуван ”, споделя доктор Татяна Николова, експерт по вирусология в „ ЛИНА ”. В случай, че проучването се окаже позитивно, пациентите могат да се съветват с нея. Д-р Николова работи в централата на лабораторията в Central park в Бургас. Диагностиката за хепатит може да бъде продължена с още проучвания, в това число и генетични.

Повече за хепатит C

Хепатит С е инфектиране на черния дроб, породено от вируса на хепатит С (HCV).  Той може да аргументи както изострен, по този начин и продължителен хепатит. Неговата тежест варира от леко до съществено заболяване, което продължава цялостен живот. Вирусът на хепатит С е кръвнопреносим и множеството заразявания стават посредством излагане на кръв при рискови инжекционни практики, нерегламентирани здравни грижи и кръвопреливания, инжекционна приложимост на опиати и полови практики, които водят до контакт със инфектирана кръв.  В международен мащаб към 58 милиона души са хронично инфектирани с вируса на хепатит С, като годишно се появяват към 1,5 милиона нови инфекции, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Повече за Световния ден за битка с хепатита

Световният ден за битка с хепатита се организира всяка година на 28 юли, като на този ден интернационалната общественост се сплотява към тематиката за предварителната защита. С него за следващ път се слага акцент върху неотложността на дейностите и напъните, нужни за унищожаване на хепатита като опасност за публичното здраве до 2030 г.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР