Вирусът Инфлуенца А (грип) по птиците е установен в два

...
Вирусът Инфлуенца А (грип) по птиците е установен в два
Коментари Харесай

Огнище на птичи грип в Брезово, умъртвяват превантивно хиляди патици

Вирусът Инфлуенца А (грип) по птиците е открит в два животновъдни обекта за развъждане на патици мюлари, намиращи се в землището на град Брезово в Пловдивска област. В животновъдните обекти се отглеждат към 8750 патици, оповестиха от Българска организация по сигурност на храните.
Прочетете още
Около засегнатите животновъдни обекти са избрани 3-километрова защитна зона, в която попада град Брезово, и 10-километрова следена зона, която включва област Пловдив, Община Брезово със селата Чоба, Туркмен, Генерал Николаево, Отец Кирилово, Дрангово, Златосел и Зеленково, и област Стара Загора, Община Братя Даскалови със селата Православ, Колю Мариново и Верен.

С цел ограничение на болестта и недопускане на неговото разпространяване, ще се подхващат дейности за умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обектите.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, артикули и странични скотски артикули, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обектите.

БАБХ припомня, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве.

По-рано през днешния ден изпълнителният шеф на БАБХ доктор Светлозар Патарински сподели пред публицисти, че текат доста засилени инспекции за предварителна защита, с цел да се открива на по-ранен стадий болестта, преди да се популяризира.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР