Вирус, който съществува поне от 2014 г., застрашава и до

...
Коментари Харесай

Microsoft предупреди за опасен вирус, поразява Linux системи


Вирус, който съществува най-малко от 2014 година, заплашва и до през днешния ден Linux системите
(снимка: CC0 Public Domain)

В последните месеци се следи интензивно разпространяване на вируса XorDDoS, ориентиран към Linux системи, предизвести Micrsosoft. За 6 месеца честотата на разкриване на този злоумишлен програмен продукт е скочила с 254%.

Както подсказва името му, главната цел на XorDDoS е да провежда ботнет за DDoS офанзиви. Но вирусът може да работи и като шлюз за евакуиране на спомагателен злоумишлен програмен продукт.

Microsoft е, че на някои инфектирани с XorDDoS компютри след това е конфигуриран и различен злоумишлен програмен продукт, по-специално Tsunami, който от своя страна в допълнение внедрява криптомайнера XMRig.
още по темата
В същото време XorDDoS не се употребява непосредствено за инсталиране и разпространяване на вторични товари – по-скоро той прокарва път за следващи офанзиви.

Вирусът XorDDoS съществува най-малко от 2014 година и употребява XOR криптиране за връзка с командния сървър. Неговата продължителност се дължи на способността му релативно сполучливо да се скрива от антивирусните стратегии.

Освен това XorDDoS е много скромен – вирусът заразява както системи с Arm-чипове (най-често IoT оборудване), по този начин и сървъри с x64 процесори. А проникването в компютрите се прави с груба мощ посредством SSH.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР