Вирус е убил близо 100 хил. крави и биволи в

...
Вирус е убил близо 100 хил. крави и биволи в
Коментари Харесай

Вирус уби 100 хил. животни и зарази още 2 милиона в Индия - Свят

Вирус е умъртвил близо 100 хиляди крави и биволи в Индия и е разболял още 2 милиона. Епидемията е довела до опустошителни загуби, тъй като заболяването освен убива животните, само че понижава и производството на мляко, изтощава ги и предизвиква проблеми при раждане, написа АП.

Болестта предизвиква бучки по кожата и тресчица и се популяризира от инсекти, които пият кръв – като комари и кърлежи.

Вирусът се е популяризирал в най-малко 15 щата. Броят на смъртните случаи при крави и биволи съвсем се е удвоил за три седмици, оповестява осведомителната организация Press Trust of India.

Болестта не е нова, само че от няколко години насам поразява от ден на ден животни. За пръв път е записана в Замбия през 1929 година и се популяризира в Африка. Първите случаи в Южна Азия са открити през 2019 година и от този момент вирусът се популяризира в Индия, Китай и Непал. Има случаи и в Европа.

Индия е най-големият производител на мляко в света и обезпечава над 1/5 от международното произвеждане.

За да защитят промишлеността, управляващите имунизират здрави крави и поставят старания за създаването на по-ефективна ваксина.

Индия е осеяна с всеобщи гробове на крави. На места труповете гният навън, а в селата се чуват мъчителните крясъци на болните животни. В западния щат Раджастан последствията са най-тежки: 60 000 мъртви говеда и близо 1,4 милиона болни.

" Заболяването е заразно. В момента тя се реалокира от запад на изток ", предизвестява Нарендра Мохан Сингх, шеф на департамента по отглеждане на животни в щата Раджастан.

Вирусите еволюират непрекъснато. Не е ясно по какъв начин този вирус е еволюирал през последните две години.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР