Виртуално пътуване до Марс, безтегловност, полет в капсула, 3 пъти

...
Виртуално пътуване до Марс, безтегловност, полет в капсула, 3 пъти
Коментари Харесай

Момиче от Добрич мечтае да е първата българка в Космоса

 Виртуално пътешестване до Марс, безтегловност, полет в капсула, 3 пъти по-силна гравитация от земната и още куп провокации претърпя 16-годишна българка по време на галактически лагер в НАСА. Татяна Иванова от Добрич се върна преди месец от образование в Алабама, където е била и пълководец на Международната галактическа станция, и част от наземния надзор. Сега споделя спомените си и чертае нови фантазии, а те стигат до това да е първата българка, полетяла в Космоса.

Пътуването до Алабама и присъединяване й в галактическия лагер на НАСА също са били една от огромните фантазии на Таня. А реализирането й е минало през доста компликации.

Миналата година момичето от Добрич е посетило лицензиран галактически лагер в Турция. Там спечелила орден. След него повярвала, че може, и поискала да стане част и от образованието на НАСА. Но това не се оказва толкоз елементарно.

" Трябваше да предам две рекомендации. Едната ми я написа Лекс Мичъл, който беше един от основните в галактическия лагер в Турция, и Гергана Райжекова, която е координатор на галактическия лагер за България. Трябваше да напиша три есета,

да направя теоретичен план и мишън пач. Когато след 3 месеца получих резултат, бях запаса. Трябваше да се откаже един човек, с цел да вземат мен… И се оказа, че съм се състезавала с 420 деца “, спомня си момичето.

Но радостната вест въпреки всичко идва – една заран тя получава имейл, че е утвърдена. “Изпищях… Една година чаках и си ревизирах. Това беше някакво… чудо “, споделя тя.

Не след дълго към този момент пътува към Алабама и скоро е в един от центровете на НАСА. Там открива един нов свят – този на Космоса. Времето й е изцяло заето с лекции, симулатори и задачи.

Единият от тях е симулатор, който упражнява върху тялото 3 пъти по-силна гравитация от земната.

" Също по този начин ни изстреляха на 40 м височина, с цел да забележим ракетата " Сатурн 5 ", с която са изстреляли първите трима астронавти, стъпили на Луната ".

" При първата задача бях част от наземния надзор, бях навигатор, във втората бях пълководец на Международната галактическа станция, трябваше да върша разнообразни опити, да вземам решение разнообразни проблеми. " Хюстън, имаме проблем “, " Готов съм, аз съм командирът “. Има няколко изречения, които е наложително да използваме ", пресъздава пред " Дарик “ времето, прекарано там, Татяна.

Освен задачи, на младите астронавти са поставяни и разнообразни задания. Чрез резултатите си те се съревновават за Купата на командирите.

Трябваше да създадем астронавтски костюм на една ябълка, като първо измерваме температурата на ябълката. След това с допустимо минимум пластове от материали трябваше да създадем този костюм. Потапят по-късно ябълката в минусови температури, по-късно в доста високи и мерят радиацията. Според това какъв брой са се трансформирали – печелиш точки, споделя ученичката.

Виртуалното пътешестване до Марс беше много стресираща задача. Тя продължи три часа, като аз бях част от екипажа в самата ракета, описа момичето и пред bTV и си спомни: " Първо, трябваше да бъда в една капсула, излетяхме, а по-късно бяхме в безтегловна среда. След това стъпихме на Марс, където имаше треньори, които създаваха паникьосваща среда. Трябваше да падна, да си счупя крайници и да видя по какъв начин останалите от екипа ще работят ", описа още Татяна.

Тя не крие, че се надява един ден да стане астронавт. Затова е начертала дълъг и сложен път от фантазии за реализиране. Една от тях е полет до Марс през 2033 година!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР