Виртуалните валути могат да бъдат конкуренти на съществуващите. Когато говорим

...
Виртуалните валути могат да бъдат конкуренти на съществуващите. Когато говорим
Коментари Харесай

Изненадващо МВФ обяви, че одобрява криптовалутите

Виртуалните валути могат да бъдат съперници на съществуващите. Когато приказваме за виртуални валути, би трябвало да имаме поради, че не става дума за цифрови заплащания в съществуващи валути посредством Paypal и други снабдители на електронни пари, като Alipay в Китай или M-Pesa в Кения. Виртуалните валите се отнасят към друга категория, тъй като те обезпечават своя лична платежна единица и сисклирингови покои, без централни банки. Това се показва в разбор на шефът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, оповестен от БГНЕС.

Според нея, за момента виртуалните валути, като биткойна, на практика или изобщо не насочат предизвикателство към съществуващия ред на необезпечените валути и централни банки. Защо? Защото те са прекомерно волатилни, прекомерно рисковани, прекомерно енергоемки, тъй като технологиите, които са в тяхната основа не са огромни. Много неща са прекомерно непрозрачни за регулиращите органи: някои са били хакнати от хакери. Но доста от тези компликации имат софтуерен темперамент и с времето могат да бъдат преодолени.

Не чак толкоз от дълго време някои специалисти твърдяха, че персоналните компютри в никакъв случай няма да получат разпространяване, а таблетите ще се употребяват единствено като скъпи табли за кафе. По тази причина считам, че не би било рационално да отписваме виртуалните валути, отбелязва Лагард.

По-висока възвръщаемост от парите? Да вземем, да вземем за пример, страни със слаби институции и нестабилни национални валути. Вместо да одобряват валутата на друга страна, като американския $, някои от тях биха могли по-широко да употребяват виртуалните валути. Ще назовем това доларизация 2.0 Опитът на МВФ демонстрира, че съществува повратен миг, след което ориентацията на новата валута придобива експоненциален темперамент. Например, На Сейшелските острови доларизация хвръкна от 20% през 2006 до 60% през 2008 година

И въпреки всичко, за какво жителите биха могли да предпочетат да държат виртуални валути, а не физически долари, евро или паунди? Защото някой ден това може да стане по-лесно и безвредно начинание, в сравнение с приемането на книжни пари, изключително в отдалечените региони. Защото виртуалните валути могат да станат по-стабилни. Например, те могат да се емитират по курса един за един с $ или постоянна кошница от валути. Емисията може да се реализира по изцяло транспарантен метод, да се дефинира от предизвикващо доверие авансово открито предписание, логаритъм, който може да се управлява... или даже " мъдро предписание ", което може да реагира на изменящата си макроикономическа обстановка. Затова виртуалните валути в доста връзки могат да сформират действителна конкуренция на съществуващите валути и парично-кредитна политика. Оптималният отговор на централните банки е продължение на настоящата парично-кредитна политика при отвореност за свежите хрумвания и новите условия на стопанската система. По-съвършени платежни услуги? Например, да разгледаме растящото търсене на нови платежни услуги в страните, където се образува децентрализирана стопанска система на услугите, стопанска система на взаимното потребление. Тази стопанска система се базира на пирингови покупко-продажби, чести разплащания с дребни суми, в множеството случаи в чужбина.

Четири $ за рекомендации по градинарство от дама от Нова Зеландия, три евро за майсторски превод на японско стихотворение, 80 пенса за виртуално изображение на историческата Флит Стрийт: тези заплащания могат да се правят благодарение на кредитни карти и други форми на електронни пари. Но взиманият % е релативно висок по отношение на дребната сума, изключително когато става дума за заплащания зад граница. Вместо това жителите могат един ден да изберат виртуалните валути, тъй като те евентуално обезпечават същите улеснения, както и наличните пари – без разплащателния риск, забавянето с клиринга, централизираната регистрация, медиаторите за инспекцията на сметките и идентификацията. Ако виртуалните валути, издадени от частни емитенти, остават рисковани и нестабилни, жителите могат да призоват централните банки да пуснат законни цифрови платежни средства.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР