Виртуалните обувки не натоварват марките за облекло с инвентар или ...

Виртуалните обувки не натоварват марките за облекло с инвентар или

Nike и Adidas скачат с двата крака във виртуалния NFT пазар

Виртуалните обувки не натоварват марките за облекло с инвентар или проблеми по веригата за доставки. Те обаче са свързани с други опасности.
Незаменяемите токени, или NFT, доста си пасват с маратонките: Те се оферират в лимитирани количества, зависят от извънредно високото търсене и провокират спекулативна фикс идея на пазара за препродажба. Затова не трябва да ни изненадва, че Nike, Adidas и Under Armour са навлезли на пазара. Ще съумеят ли да се наложат?

NFT-ите са цифрови активи - изкуство, видеоклипове, всичко, което може да съществува в числен тип - които могат да се търгуват, само че не са "заменяеми ", което значи, че са неповторими и не могат да бъдат разменени за еднакъв актив. Един $ или барел нефт е заменим, а едно произведение на изкуството или дом - не. За марки като Nike или Adidas, NFT могат да бъдат под формата на колекционерски цифрови маратонки или такива, които притежателят може да носи във виртуалното пространство - да вземем за пример във видеоигра или в метавселената.

В някои случаи NFT се предлага, както с цифровата обувка, по този начин и с правото на бъдеща доставка на същинска обувка, което служи като самобитен билет за физическия артикул.

Дебют
Миналия месец Nike направи огромна крачка в тази посока, когато закупи RTFKT (произнася се "artifact "), стартъп, който основава NFT на маратонки и други колекционерски предмети. Първите пускания на NFT са сполучливи: Дебютните NFT на Under Armour и Adidas предишния месец се разпродадоха бързо, като Adidas осъществя продажби за 23 млн. $ за няколко часа . Тези, които имат NFT "Into the Metaverse " на Adidas, които при дебюта си костваха почти 765 $ , в този момент ги продават за повече от 2500 $ на пазара за NFT OpenSea.

Виртуалната сбирка от маратонки "Genesis Curry Flow " на Under Armour получи 333 $ при първичната продажба предишния месец, а в този момент цената им варира от 551 до над 15 000 $ . Разбира се, главозамайващите печалби не са нещо ново на пазара на маратонки. Air Jordans, чиято цена през 1985 година е била 65 $, предходната година доближиха 20 000 $ в платформата за препродажба StockX.

Скептиците във връзка с NFT са многочислени, само че когато става въпрос за доста издирван и безценен предмет, числен подобен, съхраняван в блокчейн, е доста по-лесен за засвидетелствуване, прекачване и продажба, в сравнение с обувка или картина. Може би по-важното е, че въпреки марките да не получават дял всякога, когато маратонка бъде препродадена, те могат да го създадат с NFT, защото възнагражденията могат да бъдат включени в блокчейн. RTFKT, основателят на виртуални маратонки, който Nike закупи, взема 5% дял от всяка продажба (и препродажба) на аватар и 10% за всички останали артикули, в това число виртуални обувки.

Само поради тази конструкция на възнагражденията евентуално си коства да се проучат NFT-ите за компании като Nike, които биха могли да употребяват токените като метод за предварителна продажба на физически артикули . Такъв към този момент е казусът с дебютните NFT на Adidas, които оферират на притежателя си виртуални дрехи и правото да ги размени за безвъзмездни извънредни физически артикули: качулка, анцуг и шапка. Насочването на продажбите посредством NFT също по този начин ще разреши на фирмите да вземат непосредствено парче от бързо развиващия се пазар за препродажба на маратонки, който се прави оценка на най-малко 6 милиарда $ в международен мащаб към 2020 година, или почти колкото приходите на Nike в Китай към 2019 година Cowen счита, че пазарът на препродажба може да доближи 30 милиарда $ до 2030 година

И, несъмнено, самият пазар на NFT се разраства стремглаво: През 2020 година NFT са сменили притежателя си на стойност малко над 100 милиона $ . По оценки на Chainalysis през предходната година този размер е повишен до 44,2 милиарда $.

Изглежда има естествено демографско припокриване сред типично младите фенове на маратонките и тези, които се интересуват от NFT. В изследване, извършено през април от CivicScience, лицата на възраст сред 18 и 24 години са най-запознати с пространството на NFT, като 14 % от тях настояват, че са вложили в NFT, а 18 % - че се интересуват от това. Но това припокриване е и в двете направления: Бюджетите в действителния свят са лимитирани, а виртуалният свят може просто да канибализира търсенето на маратонки.

Виртуалните маратонки няма да натоварят марките за облекло с инвентар или с проблеми по веригата за доставки . Те обаче са свързани с други опасности. Някои NFT се продават на енергоемки блокчейн вериги, които начисляват диво вариращи "такси за газ " за всяка транзакция. Купувачите на NFT могат да се сблъскат и с изненадващи данъчни отговорности в бъдеще. А цифрово настроените маси също са строги критици: Колкото един страховит артикул може да провокира екстаз, толкоз и един неприятно изглеждащ артикул може бързо да бъде "отказан ".

Ерин Мърфи, анализатор в Piper Sandler, която вижда ярко бъдеще за модела на повтарящи се покупко-продажби, който пазарът на NFT може да донесе за марки като Nike, също показва, че марките ще би трябвало да помислят какъв брой бързо могат да усилят недостига в цифровата сфера. Според оценките на Piper Sandler към 5% от продуктите на Nike са "hype " или лимитирани версии.

Nike владее света на физическите маратонки, само че това не подсигурява цифрова доминация, където компании като Yuga Labs, основателят на най-продаваната сбирка Bored Ape Yacht Club NFT, ръководят. Не е задоволително да се продава тъкмо копие на физическата маратонка, качулка или чанта във виртуалния свят, споделя Акаш Нигам, основен изпълнителен шеф на Genies, компания за технологии за аватари, чиято платформа разрешава на потребителите да обличат своите аватари с цифрови аксесоари за носене. "Трябва да прекрачите границите - гравитацията и физиката на действителния свят ", споделя той. За марките това евентуално значи доста шерване на доходи и партньорства в преходния срок.

Виртуалният свят дава обещание същински пари. Той също по този начин идва със собствен личен набор от правила.

Източник: bloombergtv.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg