Виртуалната частна мрежа може да направи така, че никой да

...
Виртуалната частна мрежа може да направи така, че никой да
Коментари Харесай

VPN, или как да сме анонимни и в безопасност онлайн

Виртуалната частна мрежа може да направи по този начин, че никой да не знае кой сте и къде се намирате

VPN обезпечава отбрана на трафика от прихващане и подслушване, а също по този начин и анонимност
(снимка: CC0 Public Domain)

Работата отдалечено – от у дома или друга локация отвън офиса – ненадейно стана известна измежду хора от всички възрасти и специалности. Рязката смяна изисква безкомпромисни ограничения за сигурност. Виртуалните частни мрежи играят основна роля за нея, само че наред с това носят и други улеснения. Сред тях са качественото тестване на уеб-услуги и артикули и пестенето на пари при онлайн покупки.

Виртуалните частни мрежи (накратко VPN) се употребяват за основаване на сигурни отдалечени връзки сред разнообразни местоположения. Компютър, обвързван към VPN, може да наподобява „ вътре в корпоративната мрежа ”, без значение къде действително се намира, или пък да наподобява като да се намира в друга част на света – да вземем за пример, да се намира в България, а пред целия интернет да наподобява, че е в Индонезия.

За VPN може да се мисли като за частен „ тунел ” от компютър до дадена мрежа: той е предпазен, шифриран и може да направи всичко, което може и компютър, ситуиран в самата мрежа.

VPN като тунел към фирмената мрежа

Който работи в корпоративна компютърна мрежа, знае неудобствата на свързването към нея отдалечено. Понякога електронната поща не работи, различен път всякакви приложения не могат да „ видят ” документа си и не могат да се започват. Всички тези неудобства отпадат, когато се употребява VPN за достъп до фирмените сървъри.

Същевременно, връзката е предпазена, а за корпоративната система отдалеченият компютър наподобява по този начин, като че ли е в офиса. Това е доста значимо за сигурността на фирмената информация, с която се борави. На процедура всяко устройство, което се включва отдалечено в корпоративната система, е евентуална „ пробойна ”. Виртуалният „ тунел ” обезпечава отбрана на трафика от прихващане и подслушване.

VPN за анонимизиране и „ промяна на адреса ”

Мнозина избират VPN, с цел да бъдат анонимни в интернет. Виртуалната частна мрежа може да направи по този начин, че никой да не знае кой сте, когато сърфирате в интернет, компютърът ви да наподобява като че ли се намира в друга част от света, както и да ви отбрани от подслушване.

Ако желаете да работите предпазено отдалечено, в случай че желаете да виждате нещата в уеб като че ли сте от друга част на света, в случай че желаете да сте анонимни, тогава виртуалната частна мрежа е вашето решение, споделят от известната VPN услуга Surfshark, за която прочее можете да се абонирате гратис тук.

Предимствата на виртуалната частна мрежа се изключително скъпи във време, когато – поради въздействието на разнообразни регулации по отношение на отбраната на персоналните данни – избрани уеб сайтове са недостъпни за дадени елементи от света. За страдание, под ударите на тези регулации постоянно попадат, да вземем за пример, уеб сайтове с потребна техническа информация.

Ценна услуга и за разработчиците

VPN може да е потребна и за разработчиците на услуги, които имат потребност да „ видят ” по какъв начин биха изглеждали техните планове от други краища на света. В този смисъл VPN е скъпа услуга за онлайн тестване на уеб-приложения. Използвайки виртуалната частна мрежа, човек може да види по какъв начин би изглеждал неговият уебсайт, неговото уеб-приложение. Така той може да се увери, че това, което предлага, не го излага пред клиенти от разнообразни краища на света.

Защита в непознати Wi-Fi мрежи

Нерядко се постанова да се включим в интернет от непозната Wi-Fi мрежа. Дори да е предпазена с ключова дума, това не е гаранция, че е безвредна. Затова, в случай че сме надалеч от офисната или домашната безжична мрежа, по-добре е да използваме VPN. Тогава трафикът ни ще се криптира (шифрира) за отбрана, а възможните хакери няма да могат да схванат какви данни се движат и къде отиват.

Изгодни покупки онлайн

Традиционно интернет трафикът носи доста данни – много повече от тези, за които се досещаме. Една фотография, да вземем за пример, с изключение на за самото изображение има данни за деня и часа на снимане, марката и модела на фотографското устройство, мястото на снимане. Това са така наречен метаданни.

По подобен метод в интернет непрекъснато се предават данни за локация, за историята на търсенията в браузъра, за посещавани други уеб сайтове. Това, прочее, е повода, заради която постоянно из разнообразни уеб сайтове виждаме реклами на артикули, за които сме търсили информация ден или два по-рано.

Виртуалната частна мрежа преодолява опитите за цензура и пази от подслушване
(снимка: CC0 Public Domain)

В някои случаи това следене разрешава на другите консуматори да се предложат разнообразни цени за дадени артикули или услуги. Това обгръща всичко – от косачки и препарати за разчистване до самолетни билети и хотелски резервации, разясняват от SurfShark.

„ Някои от онлайн търговците базират цените си на историята на вашето сърфиране и местонахождение. Те създават предложения особено за вашите потребности и ви дават тласък да купите на изкуствено повишени цени, знаейки, че сте търсили даден продукт няколко пъти ”, споделят в блога на SurfShark.

С помощта на VPN услуга обаче потребителят може да се избави от тези „ специфични предложения ”, да „ промени ” географското си състояние и да си спести много пари.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР