Виртуален тур на къща Хиндлиян в Стария Пловдив събра над

Виртуален тур на къща Хиндлиян в Стария Пловдив събра над ...

Виртуален тур на къща "Хиндлиян" в Стария Пловдив стана хит в интернет


Виртуален тур на къща "Хиндлиян" в Стария Пловдив събра над 20 000 гледания. Българи и чужденци от цял свят са изгледали видеото в реално време и са опознали дистанционно една от най-интересните възрожденски къщи.

В рамките на 35 минути уредничката Мария Колева разказва за историята, архитектурата и потайностите на къща "Хиндлиян" - една от малкото съхранени в оригинал симетрични пловдивски къщи, единствената, в която има запазена в автентичен вид баня. Дребните детайли, които посетителите може да пропуснат при разходка на живо, във виртуалния тур не са подминати.

По подобие на големите европейски музеи и галерии ръководството на ОП "Старинен Пловдив" търси начини да привлече посетители, като се надява, че скоро те ще се завърнат.

Новото дигитално време за представяне на наследството е най-близкия път да провокираме хората, за да може ако сега ги каним да погледнат от дивана, скоро да дойде време да се разходят и научавайки нещата, които ние може да споделим аз вярвам, че те ще отворят сетивата си, изобщо за културата, за историята на България, казва Донка Налбантова, ръководител отдел "Културна политика и информационно обслужване".

От всички отзиви след видео разходката най-важен за уредниците в къща "Хиндлиян" е този от наследниците на известния арменски род.

Коментарите бяха изключително положителни....един от най-важните коментари тази сутрин, когато ми писа Степан Хиндлиян един от наследниците на този знатен род и ми благодари за разходката и затова, че опазваме тяхната фамилна къща от времето, каза Мария Колева, уредник в къща-музей "Хиндлиян".

Скоро ще бъдат разработени и други виртуални обиколки на паметниците на културата на Трихълмието. Надеждата на специалистите и екскурзоводите обаче е скоро да общуват директно с посетителите.

Източник: cross.bg