(Virgo and Coma Berenices constellations from the Mercator celestial globe,

...
(Virgo and Coma Berenices constellations from the Mercator celestial globe,
Коментари Харесай

Легенда за любовта, изгряла в красивото съзвездие Косите на Вероника ♥ Coma Berenices

(Virgo and Coma Berenices constellations from the Mercator celestial globe, 1551, by Gerard Mercator (1512-1594), The Mercator Globes at Harvard Map Collection)

Съзвездието Косите на Вероника най-добре се вижда през нощите от април до август. Заобиколено е от съзвездията Воловар, Девица, Лъв и Ловджийски кучета. В ясни и безлунни нощи в съзвездието Косите на Вероника могат да се видят с просто око към 50 звезди, само че единствено две от тях са по-ярки от четвърта звездна големина.

Косите на Вероника е едно от дребното съзвездия, името на което е обвързвано с историческа персона. То е отделено като съзвездие от астронома-математик Конон, другар на Архимед, още през III в. пр.н.е., който му е дал това поетично име. Но едвам през XVI в. по предложение на Тихо Брахе е било признато за настрана съзвездие.

Името на съзвездието Косите на Вероника е обвързвано с легенда, която вълнува с възвишените усеща на съпружеска обич и честност, поетично разказани в нея.

През III в. пр.н.е. в Египет властвал фараонът Птолемей III Евергет. Неговата брачна половинка се славела с божествена хубост. Но това, което я правело приказно прелестна, били нейните коси. Като златиста река с леки вълнички косите на Вероника блестели и будели екстаз у всеки, който имал щастието да ги види. От далечни страни идвали царе, царедворци и жреци да видят и се насладят на това най-прекрасно знамение. Поети възпявали косите на Вероника и нейната удивителна хубост в прочувствени поеми. Радост изпълвала сърцето на фараона Птолемей III и той се чувствувал безпределно благополучен. Погледът му не се откъсвал от сияещите коси на неговата брачна половинка. Обаче щастието им не траяло дълго. Птолемей III отпътувал с войските си да води война с враговете.

Минавали дни, месеци, години…, само че Птолемей не се прибирал. Потънала в дълбока тъга по него, Вероника отишла в храма на Афродита и разчувствана отправила гореща молба към нея: да закриля брачна половинка й, да му помогне да победи и да се върне по-скоро. Обещала й да принесе за жертва своите прелестни коси.

Не минало доста време и вестоносец пристигнал в двореца при Вероника. Предал й доста поздрави от нейния брачен партньор и съобщил радостната новина, че Птолемей е победил и се връща. Скоро ще бъде в двореца при нея.

Изслушала радостната новина Вероника и вярна на обещанието си, незабавно отишла в храма на Афродита, отрязала косите си и ги сложила на олтара й.

Пристигнал Птолемей III. В двореца устроили приказно угощение за ознаменуване на успеха му. Всички ликували. Прегърнала го Вероника…, само че вместо наслада в дълбока тъга потопен Птолемей, като видял, че ги няма прелестните й коси. Разказала му тя, че ги е поднесла в жертва на Афродита, с цел да му помогне да победи. Поискал Птолемей да види косите на Вероника в храма на Афродита, но… през време на тържеството те изчезнали от храма. Още по-голяма тъга обзела Птолемей и сълзи затекли от очите му. В този тежък момент пристигнал при него придворният му астроном математикът Конон и му споделил:

– Не тъжи, господарю мой! Погледни на небето, там, гдето сияе Арктур… Виждаш ли слабите звездички? Това са Косите на Вероника.

Утешавайки натъжения Птолемей III, астрономът Конон му разказал, че косите на неговата Вероника са отнесени на небето от богинята на любовта Афродита. Там по волята на боговете те ще блестят като съзвездие през нощите. Хората ще ги виждат и ще се любуват на тяхната божествена хубост.

Утешил ли се е Птолемей III Евергет от думите на придворния астроном, легендата не споделя. Но ясно е, че астрономът Конон е лимитирал съзвездие с името Косите на Вероника.

(Urania's Mirror - Bootes, Canes Venatici, Coma Berenices, and Quadrans Muralis by Sidney Hall, 1788–1831)

От „ Митове и митове за съзвездията ”, Ангел Бонов

Изображения: Wikipedia

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР