Virgin Galactic изпраща първите си туристически пътници в космоса

...
Virgin Galactic изстреля първите си туристически пътници в безтегловността на
Коментари Харесай

Virgin Galactic изстреля първите си туристически пътници в безтегловността на космоса в четвъртък, кулминацията на почти две десетилетия комерсиално преследване, каза компанията.

Тримата пътници – Джон Гудуин, Кийша Шахаф и нейната дъщеря тийнейджърка Анастатия Майерс – се носеха без гравитация през космическия кораб Virgin около 45 минути след излитането.

„Те официално са астронавти. Добре дошли в космоса, “ каза говорителят на Virgin Galactic Сириша Бандла, докато космическият кораб се издигаше над 80 километра (50 мили) височина, нивото, маркиращо ръба на космоса, където привличането на гравитацията е минимално.

Видео на живо показа трите възхитени гледки на Земята и космоса през прозорците.

След няколко минути в космоса корабът започна да се спуска и безопасно кацна в американския щат Ню Мексико, на същата писта, от която излетя.

Полетът беше „без съмнение най-вълнуващият ден в живота ми", каза Гудуин, 80, авантюрист, който се състезава на Олимпийските игри през 1972 г. като кануист за Великобритания.

"Чистото ускорение, Mach-3 за осем секунди и половина беше напълно сюрреалистично“, каза той.

„Беше невероятно и все още съм поразен“, каза Майерс, който на 18 години стана най-младият човек, летял някога в космоса, според компанията.

Мечтая за космически туризъм< /h2>

Дългоочакваният полет в четвъртък беше кулминацията на почти две десетилетно обещание на британския милиардер Ричард Брансън, основател на Virgin Galactic, да доведе туристи в космоса, като им даде шанс да изпитат безтегловност и да видят Земята от далече.

Космическите полети включват гигантски самолет-носител с двоен фюзелаж, който излита от писта, набира височина, след което пуска космически самолет с ракетен двигател, който се издига по-високо.

Тази мисия, наречена Galactic 02, е на компанията втори търговски полет.

Първият в края на юни превозва група от висши офицери от италианските военновъздушни сили, които са извършили няколко експеримента на борда, вместо цивилни, които правят пътуването чисто за удоволствие.

Основаната през 2004 г. Virgin Galactic е продала около 800 билета за места в бъдещи комерсиални полети – 600 между 2005 и 2014 г. за $200 000 до $250 000 и 200 оттогава за $450 000 всеки.

Гудуин резервира своето място през 2005 г. само за да бъде поразен от болестта на Паркинсон девет години по-късно, попарвайки надеждите му.

"Мислех, че това е краят на моето пътуване в космоса", каза той.

Вместо това той беше избран и премина физическите тестове, за да стане първият платен пътник за програмата на Virgin galactic.

„Това надхвърли и най-смелите ми мечти“, каза той.

Шахаф и Майерс спечелиха своите билети в благотворителна томбола, организирана от Virgin Galactic. .

Шахаф е 46-годишен здравен треньор от Антигуа и Барбуда, докато дъщеря й учи философия и физика в университета на Абърдийн в Шотландия.

И двете казаха, че пътуването е било невероятно изживяване.

Майърс каза пътуването я "събуди".

"Бях шокирана от нещата, които чувстваш, ти си толкова по-свързан с всичко, отколкото би очаквал да бъдеш", каза тя.

"Определено се чувствам много повече свързан със самата Земя и много по-мотивиран да изследва и да бъде още по-приключенски“, каза тя.

Брансън, който направи състояние в музикалната индустрия, железниците и авиацията, наблюдава полета чрез видео от Антигуа и Барбуда, където се присъедини към тълпа със семейството на Шахаф и Майерс.

Virgin Galactic се конкурира в сектора на "суборбиталния" космически туризъм с компанията на милиардера Джеф Безос Blue Origin, която вече изпрати 31 души в космоса с помощта на ракета с вертикално излитане .

Но след инцидент през септември 2022 г. по време на безпилотен полет, ракетата на Blue Origin е приземена. Компанията обеща през март скоро да възобнови космическите полети.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР