Виолета Лорер сама е оттеглила кандидатурата си за представител в

...
Виолета Лорер сама е оттеглила кандидатурата си за представител в
Коментари Харесай

Виолета Лорер сама оттегли кандидатурата си за ЕИБ

Виолета Лорер сама е отдръпнала кандидатурата си за представител в Европейската капиталова банка. Това разяснява министърът на финансите Асен Василев.

Той дефинира дебатите към кандидатурата ѝ като " доста звук за нищо " и посочи, че става въпрос за позиция, за която не се получава възнаграждение от банката и която е обвързвана с това четири пъти в годината да се одобряват счетоводни доклади.

    " Ще го разясня като доста звук за нищо. Тези позиции би трябвало да се възобновят до петък. Въпросните позиции постоянно са били изпълнявани или от консултант на министър, или от шеф на дирекция, защото тук не става въпрос за позицията на Лиляна Павлова, която е същинската позиция на България в банката.

Става въпрос за позиция, която не е със възнаграждение от банката, която би трябвало четири пъти годишно да приема счетоводните доклади. Няма възнаграждение за тази позиция. Това са позиции, които се водят шефове, които управляват счетоводните доклади на банката.

    В момента госпожа Лорер, защото се подвигна огромен звук, не желае да вреди на България, сама отдръпна кандидатурата си. Затова в този момент мисля, че влиза госпожа Гергана Беремска на тази позиция. Според мен реакцията беше безусловно непремерена и това не мисля, че идва единствено от сътрудниците от ГЕРБ, това идва и от огромна част от пресата и от недоумение защо става въпрос.

    Специално с госпожа Лорер работя от 2013 година, тогава бях министър на стопанската система, енергетиката и туризма и тя беше мой заместител. Тя беше извънреден експерт. С нея съм работил и в другите кабинети, в които съм взел участие. Както знаете, аз постоянно влизам в ръководството с екип от хора, на които имам вяра и които имат високи професионални качества ", уточни Асен Василев.

Междувременно вицепрезидентът на Европейската капиталова банка Лиляна Павлова разяснява в изявление за Българска телеграфна агенция, че към момента в Европейската капиталова банка от актуалното постоянно държавно управление на България не е получено публично ново предложение, въз основа на решение, взето от държавното управление, кой е номиниран да бъде определен за член на борда на шефовете на банката.

    " През април беше направена номинация от името на служебния кабинет, само че постоянното държавно управление в България има опция да отдръпна кандидатурите на служебния кабинет, и защото имаме постоянно държавно управление, то да направи това предложение, само че това още не е реалност. Така че, ние чакаме предлагането от България и надлежно от министъра на финансите ", споделя Павлова.

В изявлението тя напомня, че мандатът на сегашния състав на борда изтича на 16 юни. Уточнява, че актуалната процедура не касае избор на членове на Управителния комитет на банката - нито президент, нито вицепрезиденти, а касае само процедура по желание на членове на Съвета на шефовете.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР